10 načina kako da razlikujete pravi med od falsifikata

10 načina kako da razlikujete pravi med od falsifikata

Med u sebi sadrži gotovo sve sastojke od kojih je građen ljudski organizam. Jedna kapljica sadrži više od 100 različitih sastojaka. Ostatak meda čine i druge hranjive materije, minerali i vitamini. Međutim, sam kvalitet meda zavisi pre svega od sastava ugljenih hidrata. Pored toga što bi med trebalo da kupujete od proverenih proizvođača, postoji i nekoliko načina kako da razlikujete pravi med od falsifikata.

 

10 načina kako da razlikujete pravi med od falsifikata - © Pixabay 

Med je gusta slatka sirupasta materija, proizvod medonosnih pčela (lat. Apis mellifera ili Apis mellifica) dobijen od sabranih voćnih i drugih sokova prerađenih u pčelinjem želucu. Pčele medarice se hrane mnoštvom biljaka bogatih nektarom i zbog toga postoji više varijanti ukusa meda koji one proizvode: bagrem, lipa, kesten, cvetni med, kadulja, šumski, amorfni i druge varijante. Izlučeni sok odložen u poklopljenom saću hemijskim reakcijama pretvara se u med.

Srbija ima 1,2 miliona košnica – Falsifikovani med i dalje velika prepreka

Postoji mnogo raznih teorija i kojekakvih metoda raspoznavanja pravog domaćeg meda od onog lažnog. Takve podatke sa sigurnošću mogu dati ovlašćeni ispitivači.

Organski med ima bolji plasman na tržištu i višu cenu

Ono što mi možemo da uradimo kao ne toliko iskusni poznavaoci meda je da se poslužimo nekim proverenim i brzim metodama. Pre bilo kakvog eksperimentisanja i testiranja, prvi osnovni i krajnje jednostavan način provere prirodnosti meda jeste da pročitate šta piše na etiketi na tegli meda. Proizvođači su dužni da napišu sve aditive i dodatne supstance koje su stavili u med pri proizvodnji.


10 načina kako da razlikujete pravi med od falsifikata - © Pixabay 

Ukoliko kupujete med direktno od pčelara, onda je verovatnoća da je taj med sirov i neobrađen, dakle domaći i prirodan veoma velika. Zato je najbolje pronaći pčelara od poverenja i od njega nabavljati proverene proizvode.

10 načina kako da prepoznate pravi med:

1. Protrljajte malo meda između palca i kažiprsta dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbovati u kožu, ako ima meda, jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate lepljivo znači da ima šećera ili dodatnih zaslađivača u njemu.


Šta sprečava razvoj organskog pčelarstva

10 načina kako da razlikujete pravi med od falsifikata - © Pixabay 2.
Dodajte nekoliko kapi meda na papir ili maramicu.
Čisti med neće dugo moći da prođe kroz papir.

3. Napunite čašu vode i dodajte kašiku meda. Čisti med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni med će početi da se otapa u vodi.

4. Stavite malo meda kod mrava. Mravi neće dirati prirodni med. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi.

10 načina kako da razlikujete pravi med od falsifikata - © Pixabay


5.
Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će otvrdnuti hleb za nekoliko minuta. Lažni med će navlažiti hleb, zato što sadrži visok procenat vode.

6. Promešajte malo meda sa žumancetom. Ako je med čist, kada umutite žumance izgledaće kao da je kuvan.

7. Pravi med će vam dati osećaj bockanja u ustima neposredno pre gutanja. Lažni med to ne može postići.

10 načina kako da razlikujete pravi med od falsifikata - © Pixabay


8.
Kristalizacija meda. Imitacija će ostati glatka kao sirup. Kristalizacija zavisi od vrste meda. Ako uporedimo bagremov i livadski med, uvek se pre kristališe onaj med u kom je sadržaj glukoze veći od sadržaja fruktoze, a to se dešava zato što je glukozni šećer teži po masi od fruktoze. Čisti bagrem može do dve godine da se ne kristališe.

9. Umočite vrh šibice u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima veći procenat vode pa se šibica neće moći zapaliti.

10. Dve do tri kašike meda stavite na visoku temperaturu. Prirodni med će se brzo karamelizovati i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizovati i biće prepun mehurića.

Autorka: Nataša Trninić, Pčelinjaci “Kraljica”

Tekst je originalno objavljen u časopisu Agro Planeta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica