7 razloga zbog kojih je VAŽNO imati solitarne pčele u VOĆNJACIMA

7 razloga zbog kojih je VAŽNO imati solitarne pčele u VOĆNJACIMA

Solitarne pčele su svuda oko nas i često ne pridajemo veliki značaj svemu onome što one rade. Međutim, važno je znati da se ove pčele nazivaju i pčelama voćnjaka jer su veoma korisne u zasadima različitih vrsta voća, povećavajući njegov rod. Predstavljamo vam sedam razloga zbog kojih je važno imati solitarne pčele u voćnjaku.

1. U znatnoj meri je efikasnija u oprašivanju u odnosu na medonosnu pčelu. Za oprašivanje jednog hektara voćnjaka potrebno je 500 ženki solitarne pčele ili čak 3 košnice medonosnih pčela sa ukupno 60 000 radilica. Ovaj podatak dovodi do računice da je jedna solitarna pčela 120 puta korisnija u odnosu na medonosnu.

2. Naročito je korisna u oprašivanju kruške. Naime, cvet kruške luči miris koji je odbojan medonosnoj pčeli, dok to nije slučaj sa solitarnom pčelom.

3. Osim toga što ne biraju voćke na koje će sleteti, nisu osetljive ni na vremenske prilike. Solitarne pčele se mogu videti na temperaturi oko šest stepeni dok medonosne ne oprašuju voćke ukoliko temperatura nije iznad 12 stepeni. Zbog toga je solitarna pčela prvi insekt koji oprašuje voćke i značajna je u rano proleće.

4. Ova pčela sakuplja polen zahvaljujući gustim dlakama po celom telu te je veoma efikasna u prenošenju istog.

5. U slučaju rada ovog vrednog i korisnog insekta, verovatnoća da će cvet voćke na koji sleti biti oprašen je čak 98 posto, dok je uspeh medonosne pčele svega 15 posto.

6. Nisu u sukobu sa medonosnim pčelama i bumbarima, već oni zajedno i efikasno sarađuju u oprašivanju voćnih kultura, nadopunjavajući se.

7. Ove pčele nisu u velikoj meri zahtevne, naseljavaju šupljine barske trske i pukotine drveća, te je za njihov dom potrebno koristiti te materijale. U prodaji se nalaze i gotovi „hoteli“ za solitarne pčele. Važno je obratiti pažnju na raspored kućica za pčele jer ova pčela leti na udaljenosti do 250 metara od svog gnezda.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica