„Pametne košnice” – genijalni izum srpskih srednjoškolaca

„Pametne košnice” – genijalni izum srpskih srednjoškolaca

Specijalni ramovi sa senzorima za košnice, koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu, a pčelarima daju mogućnost da prate stanje u njima i reaguju na svaki problem, proizvod je koji je kragujevačkim srednjoškolcima doneo prvo mesto na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija.

Srednjoškolci napravili pametne košnice - © Pixabay

Jovana Mališić, Nemanja Milovanović, Jana Marković i Milica Tomić, učenici prvog razreda specijalnog informatičkog odeljenja Prve kragujevačke gimnazije, svoj preduzetnički duh iskazali su kroz učeničku kompaniju “Lego buzz”. Nakon što su trijumfovali u Srbiji, spremaju se da svoj proizvod predstave naredne nedelje u Briselu, na evropskom takmičenju učeničkih kompanija.

“Lego buzz”, kako je objasnila Jovana Mališić, specijalizovana je za pravljenje ramova koji se ubacuju u košnice i daju pčelarima važne informacije o stanju pčela. U ram je ubačen mali kompjuter sa kamerom, mikrofonom i senzorima za temperaturu i vlažnost, a preko interneta, povezan je sa određenom veb adresom.

Na tu adresu šalje informacije sa kamere, mikrofona i senzora, pa pčelar može da vidi sve podatke.

“Ima i ‘livestream’ sa ulaza u košnicu, gde mogu da primete pojedine parazite koji se vide na pčelama i ranije dijagostifikuju neku bolest. Mogui da čuju rojenje, koje je baš glasno, kao i da vide da li su temperatura i vlažnost odgovarajuća”, objasnila je Jovana za Tanjug.

Sama ideja da se posvete unapređenju pčelarstva, rodila se tako što su, svesni da su pčele važan deo ekosistema, čitali o tzv. poremećaju kolapsa kolonije, zbog koga je broj pčela znatno smanjen, pa su želeli da pokušaju da reše problem.


Izvor: Tanjug

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica