Divlje pčele iz Japana čak 7 puta brže od običnih

Divlje pčele iz Japana čak 7 puta brže od običnih

Različiti pesticidi i gubitak prirodnog staništa problemi su sa kojima se pčele već godinama sreću. Da bi ovo sprečili, naučnici sa brojnih univerziteta u svetu tražili su načine i vršili ispitivanja kako da taj problem reše, a na kraju su se okrenuli prirodi za pomoć.
Divlje pčele iz Japana čak 7 puta brže od običnih - © Pixabay

Kao najboljeg partnera medonosnih pčela vide vrstu japanske divlje pčele koja je čak 7 puta brža od običnih.

Pčele na koje smo navikli nalaze se u teškom stanju. Pošto su pripitomljene, one su lenje i nisu poput svojih divljih rođaka. Jedna medonosna pčela za minut obiđe dva cveta, dok njena rođaka iz Japana poseti njih 15. Takođe, može nositi i 100 puta više polena nego obična pčela“, kazao je biolog i specijalista za zaštitu okoline, David Bidindžer.

Ovaj biolog na Univerzitetu u Pensilvaniji vodi tim koji pomaže Saveznoj vladi da pronađe rešenje da sačuva pčele. Osim želje da zaštiti prirodu, SAD ne želi ostati bez poljoprivrede koja zavisi od pčela i godišnje donese 15 milijardi dolara u državnu kasu. Na sličnom projektu rade i Norvežani, čiji su biolozi napravili pčelinje auto-puteve.
Divlje pčele iz Japana čak 7 puta brže od običnih - © Pixabay

Norvežani su povezali zelene površine kako bi pčelama dali dovoljno prostora za njihov rad. Zbog tog su neki građani morali da postave biljke na svoje krovove da bi osigurali nesmetan život pčelama koje su od životnog značaja.

Ako taj projekat uspe, norveški naučnici veruju da će i ostale zemlje slediti njihov primer. Ako ovi planovi ne uspeju, Zemlja bi uskoro mogla ostati ne samo bez meda, nego i bez hrane, a ima sve više stanovnika.

Izvor: Express.hr

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica