NE PROPUSTITE – Šta se radi u bašti u OKTOBRU?

NE PROPUSTITE – Šta se radi u bašti u OKTOBRU?

Oktobar je mesec ubiranja plodova rada, ali i aktivnih radova baštovana. U nastavku možete da pročitate šta je sve potrebno uraditi od oktobarskih radova u organskoj bašti za zemlju, voće, povrće, začinsko bilje i cveće.

Oktobarski radovi na zemljištu

Veće površine gole zemlje počinju da se pojavljuju u svim delovima bašte. Ako ostane tako preko zime, tlo će da izgubi hranljive sastojke. Zato koristite organski malč kako biste ga zaštitili i obezbedili mu dobru strukturu za narednu vegetacijsku sezonu. Za najbolji malč možete kombinovati deblje slojeve:

  • jesenjeg lišća, nakvašenog da ne bi odletelo,
  • kombinaciju slame, pokošene trave i jesenjeg lišća,
  • usitnjene ostatke biljaka, poput graška ili pasulja,
  • parčiće kartona, prekrivene vlažnom pokošenom travom kako bi se zadržali na zemlji.

Sugestija iskusnih baštovana je da se sada ne stavlja kompost, jer se mnogi hranljivi sastojci mogu isprati tokom zime, već ga koristite u proleće, pre nego što počne vegetacija.

Kako biste privukli korisne insekte da prezime u vašoj bašti, možete da napravite hotel za insekte ili da ostavite nekoliko gomila lišća u usamljenim uglovima bašte.

Kompostni rov

U oktobru možete da započnete kompostni rov. Reč je o sledećem mestu za sadnju useva koji vole vlagu, kao što je grašak ili budeva.

A, to možete ovako da uradite:

  • Iskopajte rov ili rupu.
  • Napunite je ostacima iz kuhinje, kada ih sakupite, pokrivajući svaki dodatak sa malo zemlje.
  • Kada se rov napuni, zatrpajte ga zemljom.

Oktobarski radovi na povrću

Vreme je da se obere svo povrće i konzervira. Učinite to pre prvog mraza.

Takođe, vreme je da sačuvajte svoje organsko seme za sledeću godinu.

U oktobru je potrebno da uklonite mrtvo i žućkasto lišće sa zimskih kupusnjača, a možete da ih stavite u kantu za kompost. Ako ih ostavite na biljkama mogu da podstaknu pojavu gljivičnih oboljenja, a i da postanu stanište štetočina.


Radovi u voćnjaku

Oktobarski radovi u organskoj bašti ili voćnjaku uključuju sadnju novog voća i grmolikih biljaka. Zemlja je još uvek topla, tako da će biljke moći da razviju dobar korenov sistem pre zime.

U rasadniku odaberite biljke sa golim korenom. One obično koštaju manje od onih koje se uzgajaju u saksijama. U idealnom slučaju odaberite biljke koje su gajene po organskim principima, iz organskih rasadnika i sertifikovane da nemaju bolesti.

Ukoliko imate u nekom delu bašte mrežu protiv ptica – uklonite je i pustite ptice da uđu u taj deo, jer će pokupiti štetočine. Takođe, uklonite i kompostirajte letnji malč od slame i zamenite novim, čija je namena da zaštiti zemlju tokom zime.


Što se tiče jabuka i krušaka, sada je vreme da se izrežu grane i grančice zaražene rakom. Alate obavezno dezinfikujte nakon toga. Ali, nemojte da orezujete višnje, šljive, breskve i kajsije. Pričekajte do proleća kada sokovi u biljaka krenu i rane brže zarastaju.

Vreme je da se zaštite stabla jabuke, kruške, šljive i trešnje. Zaštita će da zaustavi ženske zimske moljce i martovske moljce da ne puze po drvetu da bi prezimili i položili jaja. Ne zaboravite da zaštitu nanesete i na podupirače, jer oni nude alternativni put do drveta.


Skupite i kompostirajte otpalo lišće ispod voćki kako biste uklonili spore bolesti.

Pregledajte drveće jabuka na vunastu vaš; potražite beličastu pahuljastu prevlaku na kori i skinite je, ako je primetite.

Nega začinskog i lekovitog bilja

Uklonite lišće i stabljike koje su se osušile, a zdrave su i prebacite ih u kompost.

Ukoliko ste gajili mentu, iskopajte i uništite biljke zahvaćene rđom. Zamenite ih sledeće godine novim, zdravim biljkama.

Redovno proveravajte ruzmarin da li su ga napali štetni insekti.

Oktobar i cveće

Od zdravih biljaka koje su krenule da se suše, možete da malčirate zemlju. Takođe, sada je pravo vreme da sačuvate seme.

Foto: Pixabay

Možete da iskopate korov oko cveća i da kompostirate njihovo zeleno lišče, samo pazite da ne kompostirate seme i korenje.

Vreme je da posadite lukovice cveća. Za sadnju odaberite dan bez kiše i vetra.

Oktobarski radovi na pripremi plastenika

Oktobarski radovi u organskoj bašti podrazumevaju čišćenje i dezinfekcija plastenika kako biste uklonili prezimljujuće štetne insekte. Ostavite paukove gde god je to moguće. Oni su odlični predator i borci protiv štetnih insekata.

Očistite kontejnere i saksije. Dobra higijena smanji će problem sa bolestima i insektima.

Pre nego što unesete bilo koju biljku, obavezno je pregledajte.

Nega travnjaka

Možete da nastavite sa košenjem po suvom vremenu, ali podignite visinu oštrice kosačice.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica