Potpuno besplatan način da se kalcijumom borite protiv sive truleži paprike, pepelnice paradajza i drugih bolesti

Potpuno besplatan način da se kalcijumom borite protiv sive truleži paprike, pepelnice paradajza i drugih bolesti

Različit otpad iz kuhinje može imati ponovnu upotrebnu vrednost. U tekstu smo se bazirali na to kako možete iskoristiti ljuske od jaja u svojoj bašti, a odgovore zbog čega su one veoma korisne za biljke, kako rešavaju brojne bolesti istih i recepte za njihovo korišćenje dobili smo od Tanje Vujanov, stručne saradnice iz oblasti agroekologije i održive poljoprivrede i menadžerke Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede.

Ljuske od jajaFoto:Pixabay

Najveću potrebu za kalcijumom imaju paprika i paradajz

„Ljuske od jaja su izuzetno korisne za biljke, pre svega jer imaju visok sadržaj kalcijuma, ali sadrže i magnezijum i fosfor što su sve makroelementi biljkama potrebni u većim količinama za izgradnju važnih jedinjenja, u ovom slučaju proteina, pigmenata i enzima. Kalcijum je u biljkama slabo pokretljiv, pa je neophodno da biljke budu njime snabdevene tokom cele vegetacije u dovoljnoj meri. Ovaj element stimuliše razvoj korenovih dlačica i rast čitavog korenovog sistema, a neophodan je i za normalan rast listova”, rekla je sagovornica našeg portala.

Kako kaže, đubrivo od ljuski jaja najviše pogoduje biljkama koje imaju povećanu potrebu za kalcijumom, pri čemu se u literaturi najčešće navode paprika i parajdajz. Međutim, izuzetno je značajno i za druge biljke, jer je dokazano da kalcijum sprečava razvoj bolesti time što smanjuje osetljivost biljaka prema prouzrokovačima istih.

„Ukoliko je paprika dobro obezbeđena kalcijumom, teško može oboleti od sive truleži (Botrytis cinerea). Ređa je pojava pepelnice na paradajzu kada je dobro snabdeven kalcijumom. Ishrana kalcijumom značajno smanjuje trulež korena i suvu trulež krastavca, kao i trulež korena šargarepe. Kod krompira intenzitet pojave mrke truleži (Erwinia) je mnogo manji ili skoro zanemarljiv, ukoliko su krtole dobro obezbeđene kalcijumom. Bolesti krtola u skladištima su u direktnoj vezi sa koncentracijom kalcijuma u njima”, istakla je Tanja Vujanov.

Ona dodaje da se ulegnuće epidermisa na plodovima paprike, paradajza, lubenice, krastavca javlja usled nedostatka kalcijuma. Česta pojava nedostatka kalcijuma je i na unutrašnjim listovima kod salate, pošto je slabo pokretljiv. Primena kalcijuma iz ljuski jaja pozitivno utiče i na ukrasno bilje, kako saksijsko, tako i baštensko.

Ljuske od jajaFoto:Pixabay

Jednostavna upotreba ljuski od jaja

Kako kaže, ljuske jaja se mogu koristiti na nekoliko načina i u različite svrhe:

„Za ishranu i ublažavanje efekta stresa potope se ljuske od 2-3 jajeta u 1 litar vode, ostavi se da odstoji 3-4 dana na sobnoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Potrebno je poklopiti posudu u kojoj su potopljene ljuske od jaja, kako bi se sprečilo širenje neprijatnog mirisa. Ovaj rastvor izuzetno dobro i brzo utiče na biljke, jer se u njemu nalaze minerali u obliku u kojima ih biljke mogu lako usvojiti“, naglasila je ona.

Može se upotrebiti kao malč i za čuvanje vlage u zemljištu – ukoliko usitnjene ljuske jaja prospete po površini zemljišta oko biljke, osim što se čuva vlaga u zemljištu, postepeno se zemljište i obogaćuje.


„Na kiselim zemljištima usitnjene ljuske treba pomešati sa zemljištem u kome će se vršiti setva ili sadnja. Radi smanjenja šteta od puževa – treba napraviti granicu tako što će se posuti ljuske od jaja oko biljaka, po obodu bašte ili leje, preko kojih puževi ne mogu preći“, istakla je naša sagovornica za kraj.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica