Organski proizvođači, ovo su 3 razloga da koristite hajdučku travu

Organski proizvođači, ovo su 3 razloga da koristite hajdučku travu

Dobro su poznata lekovita svojstva hajdučke trave za ljudski organizam, međutim ova biljka umnogome doprinosi i zdravlju uzgajenih kultura. Za organske proizvođače izdvajamo tri razloga zbog kojih bi trebalo da upotrebljavaju hajdučku travu, ali i recepte za preparate na bazi ove lekovite biljke.

Hajdučka travaFoto:Pixabay

Hajdučka trava privlači korisne insekte

Pored uzgajane kulture zasadite hajdučku travu. Naime ova biljka privlači insekte oprašivače koji su potrebni za uspešnu oplodnju biljaka. Osim toga, hajdučka trava svojim mirisom privlači i insekte predatore koji se hrane štetočinama, a naročito je voli bubamara. Hajdučka trava je i prirodno sredstvo za odbijanje dosadnih insekata – komaraca i muva.

Hajdučka trava protiv štetočina

Preparatom od hajdučke trave možete se uspešno boriti protiv lisnih vaši. On se priprema tako što se na kilogram osušenih cvetova ove lekovite biljke sipa dve litre ključale vode. Nakon toga ovaj čaj se ostavi 40 minuta. Kada se procedi potrebno je razblažiti ga sa 10 litara vode. Ostaviti ga da odstoji na tamnom mestu 48 sati.

Takođe, može se spremiti i uvarak na bazi ove biljke kojim ćete se uspešno rešiti lukove muve, tripsa i stenica.

Priprema: Osušenu nadzemnu masu obranu u toku cvetanja u količini od 800 grama, potrebno je samleti. Na nju se sipa 10 litara vode i to se kuva pola sata. Proceđenu tečnost sipati u posudu koju je potrebno dobro zatvoriti. Pre prskanja željene kulture, na svakih 10 litara tečnosti potrebno je dodati 40 grama domaćeg, prirodnog sapuna.

Hajdučka trava kao prihrana

Svež ili suv nadzemni deo hajdučke trave je sirovina za kvalitetan, odličan kompost. Hajdučka trava inhibira bakterije koje štete kompostu, a pritom sadrži gvožđe, kalijum i kalcijum koji ga umnogome obogaćuju.

Tečno đubrivo od hajdučke trave dobija se tako što nabranu hajdučku travu treba staviti u vodu i pustiti da fermeniše 10 do 14 dana. Nakon toga ovo treba razrediti sa vodom u razmeri 1:10.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica