Čajem od ove biljke uspešno protiv LISNIH VAŠI

Čajem od ove biljke uspešno protiv LISNIH VAŠI

Lisne vaši su velika pretnja po biljke i gotovo da ne postoji kultura koju ne napada ova štetočina koja ima više generacija godišnje (uglavnom 7, a ako su zastupljeni uslovi koji joj pogoduju može imati i do 15 generacija godišnje). Nanose direktne i indirektne štete svojom ishranom biljnim sokovima.

MaslačakFoto:Pixabay

Direktne štete se ogledaju u tome da napadnuti biljni delovi počinju da se kovrdžaju i deformišu, biljke fiziološki slabe. Indirektna šteta je ta da luče mednu rosu u kojoj se razvija čađavica i prenose biljni virusi.

Čaj od maslačka (od njegovog korena ili svežih listova), predstavlja prirodni preparat za zaštitu od lisnih vaši, omogućava biljkama bolje adaptiranje na nepovoljne uslove, pozitivno utiče na rast biljaka, čvrstoću listova i sam cvet. Koren ove biljke je potrebno čuvati na hladnijem mestu.


Recept:

300 grama seckanog korena maslačka ili 400 grama njegovih svežih listova je potrebno preliti sa 10 litara tople vode koja ima temperaturu 40 stepeni. Nakon što odstoji dva sata, potrebno ga je procediti i spreman je odmah za upotrebu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica