Ovih 5 prirodnih preparata koštaće vas manje od 100 dinara

Ovih 5 prirodnih preparata koštaće vas manje od 100 dinara

Imate manju baštu sa biljkama koje uzgajate po organskim principima i želite da sami napravite prirodne preparate kojima ćete ih zaštititi od bolesti i štetočina? Sugerišemo vam kojih 5 prirodnih preparata možete da napravite po ceni oko 100 dinara.

Beli lukFoto:Pixabay

Macerat od belog luka

Njime postižete zaštitu od plesni, plamenjače, lukove i mrkvine muve. Za ovaj recept potrebno je 40 grama belog luka što iznosi oko 20 dinara. On se samelje, potopi u 10 litara vode, to se promeša i ostavi jedan ceo dan pre nego što se procedi. Biljke se maceratom prskaju na nedelju ipo, dve radi uspešne zaštite.

Preparat od mleka i sode bikarbone

Ovim preparatom preventivno eliminišete problem plamenjače krompira a njime se deluje i protiv krompirove zlatice, najpoznatije štetočine te kulture. Potrebno vam je: 1 litar mleka (oko 90 dinara), 1 supena kašika sode bikarbone (manje od 10 dinara) i 10 litara vode. Navedeni sastojci se pomešaju i njima se prskaju uzgajane biljke.

Čaj od cveta kamilice

Čaj od ove lekovite biljke služi kao „kupka“ za dezinfekciju semena naročito onih koje napadaju gljivice i bakterije. Pre setve je seme potrebno ostaviti potopljeno u čaju od cveta kamilice nekih 10 minuta. Potrebna vam je 1 mala kafena kašičica sušenog cveta kamilice (čaj od cveta kamilice košta oko 200 dinara u apotekama, ali vama je potrebna jedna mala kašika). Prelijte ga jednom litrom ključale vode, poklopite tečnost i ostavite nekih pola sata, a nakon toga procedite.

Rastvor od kvasca

Koristi se u prevenciji, kao i kod prvih simptoma plamenjače paradajza i plavog patlidžana. Potrebno vam je 100 grama kvasca (50 grama je oko 40 dinara), koji se rastvori u 10 litara vode.

Sprej od luka i bibera

Ovaj preparat koristi se protiv pojave insekata: štitastih vaši, krompirove zlatice, insekata koje napadaju pasulj. Potrebi su vam: 1 manja glavica crnog luka ( manje od 10 dinara), 1 glavica belog luka (40 dinara),  1 kafena kašičica bibera (10 grama je oko 40 dinara, potrebna vam je samo mala kašika), 150 mililitara vode i 1 supena kašika detrdženta za sudove. Luk (crni i beli) sitno iseckajte, dodajte biber i vodu i dobro promešajte, nakon čega treba da odstoji sat vremena. Nakon toga dodajte 1 supenu kašiku detrdženta za sudove i promešajte. Preparatom prskajte lišće sa obe strane. Moguće je čuvati ovaj sprej maksimalno jednu sedmicu u frižideru.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica