Svet poljoprivrede Prodavnica

Kako se pravi čaj od ljuski jaja i zašto je dobar?

Korisnost upotrebe ljuski od jaja u baštovanstvu dobro je poznata. Međutim da li ste znali da od njih može da se napravi čaj koji se pokazao izuzetno delotvornim?

Ljuske jajaFoto:Pixabay

Džef Gilman, profesor hortikulture na Univerzitetu u Minesoti, u svojoj knjigi „The Truth about Garden Remedies“ govori o pravljenju čaja od ljuski jajeta. Naime, on je kuvao ljuske od jaja u nekoliko šoljica destilovane vode. Nakon što je voda prokuvala ljuske jaja nije vadio već ih je ostavio unutra jedan ceo dan da se ohlade zajedno sa vodom.

Dobijenu tečnost je odneo u laboratoriju na ispitivanje a rezultati su potvrdili veliku korisnost ljuski od jaja za biljke. Naime, sadržala je 4 miligrama kalijuma i kalcijuma, takođe pokazalo se i prisustvo drugih elemenata: natrijuma, magnezijuma i fosfora u malim količinama.

I vi ovo možete da napravite: 10 ili 20 ljuski jaja (u zavisnosti od toga koliku jačinu čaja želite) dobro operite kako bi očistili sadržinu koja je ostala. Ljuske dobro isitnite (možete smrviti oklagijom) i ostavite ih da se kuvaju u jednoj litri vode. Kada prokuva, ostavite ih jedan ceo dan kao u eksperimentu i nakon toga procedite tečnost. Koristite ga za prihranu biljaka jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje.

Komentari