Kako da sačuvate kompostište preko zime

Kako da sačuvate kompostište preko zime

Čuvanje kompostišta preko zime - © Pixabay

Sa vrtoglavim padom temperatura vreme je da razmislite u kakvom se stanju nalazi vaš kompost. Tokom leta ga je lako sačuvati, ali sa dolaskom zime to postaje sve teže. Podelićemo sa vama nekoliko korisnih saveta kako da što bolje sačuvate vaše kompostište preko zime. 

Redovno zagrevajte kompost

Kada temperatura počne da pada, pružite vašem kompostištu mešovit obrok koji sadrži jednaku količinu suve trave i opalog lišća. Pored toga, neophodno je da obrok sadrži i elemente bogate azotom kao što su trava ili kuhinjski otpaci.

Sve to iseckajte na komadiće, ne veće od 5 centimetra. Smesu polijte vodom da bi bila vlažna, ali nemojte preterati da ne bi postala gnjecava. Ako sastav vašeg komposta sadrži više suvog i opalog lišća, a manje materijala bogatog azotom, dodajte pelet lucerke ili ljudski urin. Ovi sastojci su bogati azotom.

Kada smo dobro zagrejali kompostište, potrebno je da tu toplotu zadržimo. Da biste sačuvali toplotu unutar kompostišta, umotajte ga u aluminijumsku ili samolepljivu foliju ili ga zamotajte u najlonski džak.

Napravite mu krov

Da biste sačuvali vaš zagrejani kompost, napravite mu krov. Svrha krova je da sačuva svu toplotu i da ne dozvoli da kišnica ili sneg prodru unutra.

Kompostište možete zaštititi tako što ćete preko njega stvaiti komad pleksiglasa ili stara vrata od tuš-kabine. Pleksiglas ili vrata tuš-kabine mogu biti dobri solarni grejači.

Čuvanje kompostišta preko zime - © Agromedia

Ne dozvolite kompostištu da se zamrzne

Ako su temperature tokom zime previše niske ili dodajte premalo hrane, vaš kompost može da se ohladi ili čak da se zamrzne. Šta raditi u takvoj situaciji? Ne brinite!


Čim temperatura počne da raste, kompost će polako krenuti da se budi iz zimskog sna. Tokom zime redovno ga prehranjujte i to će ga održavati u životu do proleća.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica