Soc od kafe kao đubrivo za biljke i cveće – 7 neverovatnih načina upotrebe taloga u bašti

Soc od kafe kao đubrivo za biljke i cveće – 7 neverovatnih načina upotrebe taloga u bašti

7 načina da iskoristite soc od kafe za baštensku zemlju - © Pixabay

Većina nas voli svoju jutarnju kafu, ali gotovo svi bacamo talog. Možda vam se čini da je to suviše mala količina da bi imala značajan efekat na bilo šta, ali ako biste ga sakupili na mesečnom nivou, promenili biste mišljenje. Naš savet je da ne bacate soc od kafe, već da ga iskoristite, jer ima različita blagotvorna dejstva na baštu. Evo i koja.

Suzbija štetočine

Obični puževi, puževi golaći i drugi insekti mrze ukus i miris kafe, pa vam talog od toplog jutarnjeg napitka može biti veoma dobar prijatelj u borbi da zaštite biljke od ovih napasti.

Obogaćuje kompost

Umesto da bacite kafene ostatke, dodajte ih kompostu. Na ovaj način ćete obogatiti kvalitet komposta.

 

Prijatelj hortenzije

Talog od kafe povećava kiselost zemljišta, te biljke koje vole ovakvu vrstu tla, kao što su rododendroni, hortenzije ili japanski javor, mogu da imaju veliku korist ukoliko, s vremena na vreme, dodate malo soca od kafe u zemlju.

Hortenzije često menjaju boju – Evo kako da dobijete plavu hortenziju

7 načina da iskoristite soc od kafe za baštensku zemlju - © Pixabay

 


Repelent za mačke

Mačke prosto obožavaju mekanu zemlju, jer im je tu najlakše da iskopaju rupu i vrše nuždu. Ako vaša ili komšijska mačka posećuje baštu (ili nego drugo mesto gde je ne želite), pospite soc od kafe i to će je sigurno držati dalje od tog mesta.

Prihrana za biljke

Sa talogom od kafe možete da napravite i prihranu za biljke, tako što ćete u 20 litara vode dodati dve šoljice soca od kafe i ostaviti smešu da prenoći. Sa time je moguće prihraniti većinu biljaka, a posebno one koje vole kiselije zemljište.

Višenamenski malč

Kafeni ostaci su odličan malč za biljke koje vole kiselo zemljište. Sa jedne strane održavaće hidriranost biljaka i smanjiće ispravanje vode, kao i pojavu korova, a sa druge strane, pri svakom zalivanju otpuštaće hranljive materije i prihranjivati biljke.


Povećava prinos

Pojedino povrće, poput šargarepe i rotkvice, može da udvostruči svoj prinos kada se soc od kafe doda u zemlju. Jednostavno, prilikom sadnje ove dve biljke potrebno je samo da pomešate seme sa malo soca od kafe i sve zajedno da posadite.

Izvor: Plant instructions


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica