Hidroponika: Da li povrće može da bude organsko ako se ne gaji u zemlji?

Hidroponika: Da li povrće može da bude organsko ako se ne gaji u zemlji?

Hidroponika - © Pixabay

Trgovina organskom hranom u Americi raste. Iako je samo 1% zemljišta u SAD-u namenjeno za organsku proizvodnju, tokom protekle godine oni su zaradili 47 milijardi dolara, prenosi Biznis Insjader. S obzirom na to da kod velikog broja ljudi postoji veliko interesovanje za organsko tržište, bilo je dosta spekulacija oko toga da li uzgajivači koji gaje kulture po principima hidroponike i akvaponike mogu da se smatraju tradicionalnim organskim proizvođačima.

Organske farme obično primenjuju prirodne načine prilikom obrade zemljišta i gajenja životinja bez veštačkih preparata. Farme koje funkcionišu po principima hidroponike gaje biljke u staklenicima bez zemlje, a nutrijenti se nalaze u vodenim rastvorima.

S druge strane, farme po principima akvaponike predstavljaju kombinaciju hidroponike i ribarstva jer koriste gajenu ribu da bi pravili proizvode. Osnovna zamerka tradicionalnih organskih farmera upućena farmerima koji se bave organskom proizvodnjom na ovaj način je da ne postoji zemljište.

Naime, prema njihovom mišljenju, zdravo zemljište je ključna komponenta organskog pokreta. Sama činjenica da se prilikom hidroponike ne koristi zemlja, tradicionalni organski proizvođači sumnjaju u ispravnost ovakve vrste proizvodnje, iako se tom prilikom ne koriste hemikalije i pesticidi.

Uprkos ovim negativnim razmišljanjima, proizvođači po principima hidroponike i akvaponike već dugi niz godina prodaju organski sertifikovane proizvode.

Težnja da se ovakva vrsta proizvodnje nastavi kao sertifikovana organska proizvodnja je pokazatelj da su ove nekonvencionalne metode uzgoja već zauzele svoje mesto u ovoj vrsti proizvodnje. Neki su zbog ovog veoma srećni, dok su neki besni i krajnje skeptični.

Iako neki od proizvođača i dalje smatraju da bi kvalitet tla i samo zemljište trebalo da budu neophodna stavka za sertifikaciju, to nije prihvaćeno jer se smatra da su hidroponika i akvaponika budućnost organske proizvodnje i sertifikacije.

Komentari (2)

Aleksandar Tešić

2020-12-29 11:08:25

Poštovanje Igore,
ja planiram da se bavim akvaponikom na nekih 20 ari pod plastenikom.
Voleo bih ako možete da podelite vaša iskustva samnom.

Aleksandar Tešić
[email protected]
065 35 46 139

Hvala

Igor

2020-11-16 22:29:11

Mi smo na PMF-u Novom Sadu radili eksperimente i uzgajali biljke u organskoj hidroponiji koristeći komposni rastvor bez ikakve hemije i imali smo dobre rezultate. Na početku nam je veliki problem bio visok Ph . Ima li još neko iskustva uzgajanja na ovaj način?

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica