Evo od čega sve možete da napravite malč

Evo od čega sve možete da napravite malč

Malčiranje je vrlo lak i jednostavan proces koji sprečava rast korova, a i dobar je za zemljište. Malčirane bašte imaju manje korova i bolje zadržavaju vodu tokom sušnih perioda. Osim u bašti, malč možete koristiti i za zaštitu cveća. Saznajte od čega sve možete napraviti malč.

Slama - © Pixabay

Prema načinu pripreme i sastavu, postoje dve vrste malča, organski i neorganski. Za organsko malčiranje možete da koristite iseckano lišće, slamu, travu sa vašeg travnjaka, kompost, samlevenu koru drveta, piljevinu, opiljke od drveta, borove iglice i papir.

Organska proizvodnja iz ugla potrošača i proizvođača

U neorganske malčeve spada šljunak, kamenje, crna plastika i geo-tekstil. Mi ćemo vam u tekstu predstaviti kako se pravi organski malč.

Dva osnovna pravila za uspešno korišćenje organskih malčeva je da se on nanosi na korov koji je već nikao, a naneseni sloj treba da bude dovoljno debeo. Na taj način sprečava se ponovno nicanje korova.
Kora drveta - © Pixabay

Da bi malč bio dobar, nanesen sloj treba da bude između 10 i 15 centimetara. U delovima gde nema mnogo sunca dovoljan je sloj od 5 do 7,5 centimetara. Sastav malča može biti različit.

Opiljci od drveta i samlevena kora

Opiljke od drveta i koru možete da kupite u prodavnicama koje je prodaju kao dekoraciju. Međutim, najbolje je da iskoristite opiljke koje ste sami napravili, ili poznajete nekog ko ih ima na pretek, pa je voljan da vam ustupi nekoliko džakova.

Iseckano lišće

Ako imate drveće u dvorištu, možete da sameljete opalo lišće i tako dobijete kvalitetan, a besplatan malč. Opalo lišće možete da meljete kosilicom za travu koja pozadi ima korpu za sakupljanje trave.


Ovaj malč je idealan za cveće, ali ga nije dobro koristiti za jednogodišnje biljke, jer mu je potrebno mnogo vremena da se u potpunosti raspadne, pa će vam smetati pri obradi zemljišta.
Opalo lišće - © Pixabay

Trava

Iako je poželjno da deo trave ostavite na travnjaku zbog prihrane, ovaj tip malča je idealan za povrće jer sadrži dosta azota.

Kako da sačuvate kompostište preko zime


Kompost

Ako imate dovoljno komposta možete ga koristiti za malčiranje. Kompost će obogatiti zemljište za biljke. Kada malčirate kompostom, preporučuje se da nanesete tanak sloj komposta, a da preko njega nanesete tanak sloj iseckanog lišća. Na ovaj način kompost će zadržati vlagu i samim tim vaše biljke će dobiti iz njega veću količinu minerala.
Kopost - © Pixabay

Borove iglice

Borove iglice mogu biti dobar malč za baštu, jer propuštaju vodu i postepeno se lome. Bez obzira šta se čuli o njima, borove iglice ne povećavaju kiselost zemljišta.


SAVRŠENO REŠENJE za različite probleme vaših biljaka – malčiranje!

Slama

Slama daje najbolje rezultate u odnosu na sve druge vrste malčeva. Ona zadržava vlagu, brzo se raspada i sprečava rast korova. Vodite računa da taj malč pri nanošenju ne stavljate blizu stabala biljaka koje malčirate. U suprotnom, možete imati problema sa puževima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica