Kvalitetna obrada zemljišta zavisi od izbora pluga

Kvalitetna obrada zemljišta zavisi od izbora pluga

Čak i za najosnovniju poljoprivrednu radnju kao što je oranje potrebno je određeno znanje, naročito kad je u pitanju izbor plugova. Često veći i masivniji plug ne znači nužno i da je bolji za vaš traktor ili parcelu. U razgovoru sa diplomiranim inženjerom poljoprivrede Markom Veljkovićem otkrili smo šta svaki poljoprivrednik treba da zna pri izboru plugova za obradu zemljišta.

Marko Veljković  - © Julijana Kuzmić

Plugovi se dele na osnovu svojih karakteristika kao što su: vuča, broj putnih tela, namena i drugo. Kad je u pitanju karakteristika vuče, plugovi mogu biti traktorski ili zaprežni, po broju putnih tela; jednobrazdni, dvobrazdni, trobrazdni ili višebrazdni. Na osnovu namene plugovi se dele na standardne, odnosno plugove opšte namene i specijalne. Pored toga, za uspešnu obradu zemlje, poljoprivrednici, kaže Veljković, moraju da znaju koji je radni zahvat i klirens pluga.

Radni zahvat pluga je površina koju plug izore jednim prohodom i on je najčešće 2x25cm, 2x30cm i 2x35cm kod dvobrazdnih plugova, a to znači da je kod trobrazdnih plugova 3×25, 3×30, 3x35cm. Može biti i veći i manji u zavisnosti od namene pluga. Za plitko oranje i ljuštenje strnjišta koristi se i manji radni zahvat od 2x25cm. Ako je radni zahvat dvobraznog pluga u jednom prohodu 60cm – to znači da svako radno telo ima pojedinačan zahvat od 30cm, kao što je to kod pluga IMT 756.2. Kod trobrazdnog pluga IMT 756.3 radni zahvat je 3×30 = 90 cm”, kaže ovaj inženjer.

OLT Posavac 1.40 - © Marko Veljković

Klirens, s druge strane, predstavlja rastojanje između vrha raonika i grede pluga, odnosno to je visinski prostor kojim plug može da „proguta“ masu koju zaorava. Plugovi nižih klirensa su više za oranje zemljišta bez biljnih ostataka, dok se kod većeg klirensa plug koristi za uspešno zaoravanje žetvenih ostataka, bez zagušenja pluga prilikom zaoravanja biljne mase.

„Pored klirensa, bitno je i rastojanje između radnih glava. Što je rastojanje veće, žetveni ostaci će biti lakše zaorani, sa manjom verovatnoćom da će biljna masa da zaguši plug, a takođe postoji prostor za postavljanje pretplužnjaka.”

Klirens - © Marko Veljković


Vrsta plugova prilagođava se i snazi traktora. Kod traktor od 30 do 50 konjskih snaga najviše se koristi plug IMT 755.2. Kod niskog klirensa visina od ramena pluga do raonika iznosi 56 cm, dok je kod visokog 63 cm, a radni zahvat 2×10, odnosno 2x25cm. Za traktore srednje snage, do 70 konjskih snaga, koristi se IMT 756.2. Klirens pluga manje i srednje snage traktora je isti, ali je radni zahvat pluga IMT 756.2 2×30 cm, što znači da se u prohodu obradi površina od 60 cm. Za traktore veće snage (do 80 ks) koristi se plug većeg radnog zahvata (2×35 cm) i klirensa (72 cm). Ipak, bez obzira na snagu traktora ili karakteristike određenih plugova, postoji izvesna razlika između ratarskih i voćarskih plugova.

„Razlika između ratarskih i voćarskih plugova je u tome što se voćarski plugovi koriste za duboko oranje i rigolovanje zemljišta kako bi se obezbedili dobri uslovi za koren voća, a takođe se ovi plugovi mogu razlikovati i u klirensu i radnom zahvatu. Zapravo, ratarski plugovi se koriste za oranje do oko 30 cm, dok voćarski plugovi oru dublje. Da bi plug orao dublje, treba imati veći klirens, a takođe treba imati i jači ram jer će u suprotnom, zbog (pokušaja) dubokog oranja doći do krivljenja ‘noge’ koja drži radno telo pluga. Voćarski plugovi su takođe najčešće jednobrazdni”, objašnjava naš sagovornik.

Radni zahvat - ©  Marko Veljkovic


Pošto danas mnogi stručnjaci sve više preporučuju minimalnu obradu zemljišta zbog sprečavanja erozije ili štednje energije, sve se više koriste čizel plugovi i podrivači.

„To su plugovi koji sve više zahvataju naše područje, pogotovo su zastupljeni na teritoriji Vojvodine. Zapravo, postoje gruberi/razrivači koji se koriste u redukovanoj obradi zemljišta (bez oranja), i koji rade na dubini obično do 40 cm, a postoje i takozvani subsoileri, koji rade na dubini i preko 50-60 cm dubine. Oni se nazivaju i podrivači jer imaju ulogu da razbiju plužni đon kako bi padavine išle dublje u zemljište, pravile rezervu vlage u sušnom periodu i tako omogućile korenu biljke da se lakše razvije.”


Bez obzira koji želite da kupite ili već imate, Marko Veljković napominje da je najvažnije plug pravilno naštelovati u oranju. Piramida pluga treba da je pod pravim uglom u odnosu na ram, lanci poluga treba da su slobodni, traktor ne sme da „vuče“ u stranu, a poljoprivrednik tokom oranja može čak i da izađe iz traktora.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica