Cene stoke i stočne hrane za period 14-18.12.2018.

Cene stoke i stočne hrane za period 14-18.12.2018.

Bliže se novogodišnji praznici pa su poskupela prasad na području Beograda, Požarevca i Čačka.

Cene krava

U klanicama u Vranju i na području Pčinjskog okruga otkupne cene tovne junadi od 350 do 480 kilograma i tovnih bikova preko 500 kilograma bile su skuplje. Kod obe kategorije goveda najčešća cena se kretala od 270 din/kg. 

Rast otkupnih cena teladi do 160 kilograma i tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase evidentran je u klanicama na području Podunavskog okruga.

Kod teladi je najčešća cena iznosila 350 din/kg, a kod tovnih bikova 240 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma bila je viša protekle nedelje u klanicama na području Zaječarskog okruga, zbog vrlo slabe ponude ove kategorije goveda. Cena se kretala od 20 din/kg.

U sedmici za nama evidentiran je rast prodajne cene krava za klanje na pijaci žive stoke u Sremskoj Mitrovici. Cena se kretala od 150 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu je došlo do pada cene teladi na 350 din/kg. Klanice na području Braničevskog okruga su protekle sedmice vršile otkup teladi SM rase do 160 kilograma, tovne junadi preko 480 kilograma i krava za klanje. Otkupne cene bile su nepromenjene u odnosu na prethodnu sedmicu.

U klanicama na području Nišavskog okruga vršen je otkup tovnih bikova preko 500 kilograma po ceni od 250 din/kg. Otkupljen je prosečan broj grla. Na ostalim prodajnim i otkupnim mestima nije bilo značajnije promene u pogledu obima ponude, prodaje i otkupa teladi i ostalih kategorija goveda. Cene su takođe zadržale prošlonedeljni nivo.

 


Krava © Pixabay

 

Cene svinja

Loše vremenske prilike i otežan transport zbog snega glavni su razlog slabe ponude i prodaje prasadi na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Najčešća cena grla do 15 kilograma iznosila je 270 din/kg. To ukazuje na rast u odnosu na prethodni period.


Kod prasadi od 16 do 25 kilograma zabeležen je rast cene i najčešće su se mogla pazariti za 260 din/kg. Zabeležena je slabija ponuda tovnih svinja u odnosu na prethodnu sedmicu. Kod grla od 80 do 120 kilograma najčešća cena se kretala od 170 din/kg.

Kod tovljenika preko 120 kilograma cena je iznosila 150 din/kg. Obe kategorije prasadi bile su skuplje i na pijaci žive stoke u Požarevcu. Kod grla do 15 kg je najčešći iznos bio 240 din/kg, a kod grla od 16 do 25 kg od 230 din/kg.


Rast prodajne cene prasadi zabeležen je tokom druge sedmice decembra i na stočnoj pijaci u Čačku. Kod grla do 15 kilograma cena se kretala od 250 din/kg, dok su se grla od 16 do 25 kilograma najčešće mogla pazariti po ceni od 230 din/kg.

U Pančevu prasad su bila jeftinija u odnosu na prethodnu nedelju. Cena grla do 15 kilograma iznosila je 240 din/kg, dok je kod prasadi od 16 do 25 kilograma najčešća cena iznosila 230 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Nišu zabeležen je pad cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma. Protekle nedelje je najčešća cena iznosila 170 din/kg. Broj prodatih grla bio je jako mali. Tovne svinje preko 120 kilograma su se po nižoj ceni u odnosu na prethodni period mogle pazariti na stočnoj pijaci u Novom Sadu. Najčešća cena je iznosila 130 din/kg.

 

 Svinja © Pixabay

 

Cene koza i ovaca

Na stočnoj pijaci u Požarevcu poskupela je cena jagnjadi. Cena se kretala od 300 din/kg, a obim prodaje bio je prosečan.

Na stočnoj pijaci u Somboru je došlo do rasta cene jagnjadi na 280 din/kg. Jarad su takođe bila skuplja. Mogli su se najčešće pazariti po ceni od 230 din/kg.

Ovce su bile jeftinije u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Novom Sadu. Najčešća cena se kretala od 110 din/kg.

U klanicama na području Podunavskog okruga došlo je do pada otkupne cene šilježadi na 150 din/kg.

Jagnjad su bila jeftinija tokom druge nedelje decembra na pijaci žive stoke u Sremskoj Mitrovici, pošto je najčešća cena iznosila 240 din/kg.

U klanicama na području Sremskog okruga, takođe, zabeležen je pad otkupne cene jagnjadi. Pored jagnjadi protekle nedelje na stočnoj pijaci u Čačku mogle su se pazariti i dviske.

Kod jagnjadi najčešća cena se kretala od 250 din/kg, a kod dviski od 200 din/kg. Klanice na području Nišavskog okruga vršile su jedino otkup jagnjadi, najčešće po ceni od 270 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 300 din/kg, a kod ovaca 160 din/kg, na pijaci žive stoke u Nišu. Za jarad je kupci trebalo da izdvoje 220 din/kg, dok je kod koza najčešća cena iznosila 100 din/kg.

Cene stočne hrane

Na gazdinstvima u okolini Kikinde zabeležen je rast cena kukuruza i lucerkinog sena u balama. Kukuruz se prodavao po ceni od 19 din/kg, a lucerkino seno u balama po ceni od 16 din/kg. Sojina sačma bila je jeftinija u odnosu na prethodni period u maloprodajnim objektima na području Kragujevca. Najčešća cena se kretala od 65 din/kg.

Kukuruz, okrunjen prirodno sušen i pšenica upakovani u džakove bili su skuplji protekle nedelje u silosima na području Pančeva. Za razliku od njih niža je bila cena sojinog zrna. Zabeležen je rast najčešće cene baliranog lucerkinog sena na 18 din/kg na pijaci u Požarevcu.

Sojina sačma upakovana u džakove od 33 kilograma i pšenica upakovana u džakove od 50 kilograma bili su skuplji protekle nedelje na području Smedereva. Kukuruz, okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove bio je jeftiniji i u odnosu na prvu sedmicu decembra na pijaci u Vranju. Najčešća cena se kretala od 23 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Čačka se protekle sedmice moglo pazariti lucerkino seno u balama. 

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica