Žene na selu – oslikavanje suvenira – zarada i hobi!

Žene na selu – oslikavanje suvenira – zarada i hobi!

Danijela Pavlović iz Blaznave, sela na pola puta između Topole i Kragujevca, oslikava suvenire u etno stilu. Od hobija ova Šumadinka pravi, ne mnogo veliku, ali pristojnu zaradu. Ali važnije joj je da pokazuje i dokazuje da žene na selu mogu da priušte sebi da rade ono što vole i usput i zarade. 
 

Suveniri © foto: Biljana Nenković

 

Oslikani predmeti i stvari iz kuhinja naših baka stižu do stranaca i predstavljaju Srbiju upravo preko Danijele. Suvenire oslikava takozvanim „bauer“ motivima koji su nekada dominirali na narodnim nošnjama.
 

Danijela Pavlović © Foto: Biljana Nenković

Pravljenjem i oslikavanjem suvenira Danijela je počela da se bavi pre 12 godina, kada je rađala decu i pokušavala da ispuni slobodno vreme na selu. Nije sklona tome da odmara tako što sedi skrštenih ruku, te je uzela četkicu i boje i počela da stvara. U međuvremenu, njeni suveniri su sertifikovani, i u svom ateljeu u porodičnoj kući sada ih ima na stotine. Mnogo više ih je već kod novih vlasnika od Amerike do Australije.
 

Danijelini suveniri su sertifikovani, i u svom ateljeu u porodičnoj kući sada ih ima na stotine.

Kad uđem u atelje, tu smo samo četkica i ja. Počela sam tako kada sam svojoj deci htela da dočaram Božić i Uskrs. Htela sam da im približim našu tradiciju na najlepši način. Ne samo da sam uspela u tome, već sam od toga napravila hobi i mali biznis, od koga ne može da se živi samostalno, ali može da bude doba dopuna našem porodičnom budžetu“, kaže Danijela.
 


Suveniri © foto: Biljana Nenković


Svaki predmet koji nađe, Danijela može da pretvori u suvenir
. Pored toga, i namenski ih pravi. Tako se u njenoj kolekciji nalaze i opanci, liciderska srca, stolice, bokali, drvena jaja, magneti za frižidere. Mnogi od njih nalaze se u kućama stranih ambasadora koji su ih dobili na poklon od naših predstavnika u svetu.
 

Suveniri - ukrašena jaja © foto: Biljana Nenković


Oslikavam i ribaće četke, stolice, drvene kutije. Pretežno slikam cveće i to uglavnom po ’bauer’ motivu. Oni su nekada bili primarni na nošnjama, a ja obožavam tradiciju i Šumadiju i sve što je povezano s njom. Imam veliku podršku porodice. Suprug Goran mi nabavlja materijal, drvo. Kada idem na izložbe ili sajmove, on organizuje prevoz. On zna da je meni to važno. Suveniri su sertifikovani i pojedini su zvanični suveniri Srbije“, kaže Danijela.
 


Od oslikavanja suvenira napravila sam hobi i mali biznis, od koga ne može da se živi samostalno, ali može da bude doba dopuna našem porodičnom budžetu.

Porodica Danijele Pavlović bavi se voćarstvom. Kada je sezona radova u voćnjaku, tada pravi kompromis i radi ono što ima prioritet. Uz to, njena odgovornost su i kuća i deca, ali kada sve to završi, uveče odlazi u svoj atelje, odnosno prostoriju koju su preuredili za njen posao, i predaje se oslikavanju i osmišljavanju novih suvenira.
 

Suveniri - oslikana hoklica © foto: Biljana Nenković

Važno mi je da razbijem predrasude i sumnje da se žene ne bave onim što vole. Pristalica sam da se sve može kad se hoće, i preporučujem svim ženama da rade ono što im pričinjava zadovoljstvo“, zaključuje Danijela.

 

Sagovornica: Danijela Pavlović
Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica