7 lekovitih začina koji se kriju u vašoj kuhinji

7 lekovitih začina koji se kriju u vašoj kuhinji

začin šafran u beloj kašičici

Pored toga što daju specifičan ukus hrani, neki začini imaju i mnoštvo lekovitih osobina. Koriste se kako u prevenciji, tako i u lečenju nekih zdravstvenih problema. Ovo su 7 začina koji se kriju u vašoj kuhinji, a možda niste znali da imaju lekovita svojstva.

Paprika

Paprika je nađena u Meksiku, odakle ju je Kolumbo preneo u Španiju, gde je počela da se koristi u prahu i postala nezaobilazan deo španske kuhinje. Postoji više vrsta paprika, poput slatke, ljute, srednje… Svaka od njih ima svoj specifičan ukus.

Kao i čili, i paprika je bogata antioksidantima, uključujući beta-karoten, kapsantin, kvercetin i luteolin.

Da biste napravili laganu sezonsku smešu, dodajte dve supene kašike suve paprike, četvrtinu kašike crnog bibera, dve supene kašike sušenog origana i utrljajte to u ribu ili neko meso pre pečenja/kuvanja.

Đumbir

Đumbir ima višestruko dejstvo. Koristi se kod digestivnih problema i mučnine, takođe je efikasan u borbi protiv prehlada i kašlja. Kada se pojave prvi znaci prehlade, isecite tanko 1 centimetar đumbira, stavite ga u šolju za čaj i prelijte vrelom vodom, ostavite 5 minuta pre pijenja i po želji dodajte limun i med.

Kurkuma

Kurkuma - © Pixabay

Indija ima najnižu stopu crevnih kancera u svetu i veruje se da je za to dobrim delom zaslužna kurkuma. Poslednjih godina osvanuo je veliki broj istraživanja vezanih za kurkumin, antioksidant koji se nalazi u ovom začinu. Studije su pokazale da ovaj začin ima antiinflamatorno, antivirusno, antibakterijsko, antigljivično dejstvo, kao i da učestvuje u borbi protiv raka.

Korišćen je u tradicionalnoj indijskoj, Thai i kineskoj medicini za širok spektar zdravstvenih problema. Nema sumnje da bi trebalo da dodajete ovaj začin u vašu ishranu zbog njegovih antioksidativnih efekata. Na primer, možete dodati polovinu kafene kašičice kurkume uz šolju pirinča i čašu i po vode. Kuvajte pirinač dok potpuno ne upije vodu.


Anis

Anis - © Pixabay

Anis je korišćen još od davnina kao lek za digestivne probleme i za osveženje daha. Kao i đumbir, ima višestruko dejstvo. Koristi se kao aromatični digestiv, smanjuje nadimanje, gasove i mučninu. Takođe može da se koristi kod prehlade i gripa i kao prirodni lek za iskašljavanje.

Odličan je dodatak supama od povrća – dodajte semenke anisa ili celu zvezdu anisa zajedno sa lukom. Takođe možete napraviti čaj prelivajući vrelu vodu preko lakše smrvljenih semenki. Popijte šolju ovog čaja posle večere ili kada osetite nadimanje.


Čili

Čili papričica - © Pixabay

Čili je iz iste porodice kao i paprika. Korišćen je u ranim 80-im godinama u velikim količinama za borbu protiv bolesti. Danas se koriste manje doze, za poboljšanje cirkulacije, izbacivanje sluzi iz sinusa i nazalnih šupljina. Kapsaicin je supstanca koja daje čiliju ljut ukus i predmet je sve većeg broja istraživanja, imajući u vidu i njegovo potencijalno dejstvo protiv raka. Veoma je ljut i jak, stoga ga koristite štedljivo dodavajući ga u supu.


Karanfilić

Karanfilić - © Pixabay

Karanfilić potiče iz istočne Indonezije i jedan je od prvih osveživača daha. On sadrži najviše antioksidanata po gramu – samo jedan gram (otprilike polovina kafene kašičice) sadrži istu količinu antioksidanata kao i polovina šolje šumskog voća. Karanfilić se takođe koristi za smanjenje nadutosti i za bolje varenje hrane, a pored toga je veoma lepog i karakterističnog ukusa.

Cimet

Cimet - © Pixabay

Cimet je jedan od najstarijih začina – korišćen je još u Egiptu pre 2.500 godina. Uglavnom su začini semenke biljaka, ali cimet se dobija od unutrašnjeg sloja kore drveta, koja je sušena i urolana.

Cimet je dobar i za iskašljavanje i kod curenja nosa. Dodavanje cimeta čaju sa đumbirom povećava njegovu moć. Ovaj začin je odličan dodatak kaši od žitarica.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica