Kakve veze imaju riblja čorba i konjak?

Kakve veze imaju riblja čorba i konjak?

Karolj Kovač živi u Riđici selu na samom severu Vojvodine na granici sa Mađarskom. Njegovo domaćinstvo obrađuje nekoliko stotina hektara zemlje, ali kako on kaže njemu je najdraži vinograd koji se nalazi odmah do kuće u kojoj stanuje. On godišnje proizvede nekoliko hiljada litara vina belog, crnog i rozea, a glavni specijalitet je konjak ili armanjak.

 

Kako se kuva riblja čorba?

Drugi specijalitet u koji smo se takođe uverili je riblji paprikaš koji je on specijalno pripremao za naš dolazak. Kupio je dunavsku ribu direktno od alasa, a tu se našao dunavski šaran, dunavski som a dodao je i običnog šarana ljuskara. Pored navedenih riba dodaju se mlevane paprika, crni luk i malo paradajza.

Vatru loži sa šapurinama ili čukama a kotlić visi na specijalno napravljenoj metalnoj šipki koja može da se se rotitra u krug kako bi se kotlić sklonio ako je jaka vatra. Paprikaš se krčka oko 30-40 minuta jer nije dobro da se riba prekuva. Ovako spremljen paprikaš na severu Vojvodine servira se sa domaćim rezancima koji se kuvaju posebno i serviraju neposredno pre jela.

Dok se riba kuvala Karolj nam je otkrio neke tajne kako sprema svoj konjak.

Kako se pravi konjak?

Sorte grožđa koje koristi su Caberne i sve ostale sorte koje ima u proizvodnji. Od vina se peče rakija, a u nju se dodaju hrastove ljuspice, malo kafe , malo karamel šećera i malo vanile u štapićima. Dobijeni destilat se skladišti u hrastovu burad i može da se pije već nakon 4-5 meseci a kako Karolj kaže bilo bi dobro da odstoji nekoliko godina, ali kod njega to nije moguće jer se vrlo brzo sve popije.

Od procenata alkohola u vinu zavisi i koliki će biti randman, ali ugrubo potrebno je 4-5 litara vina za litar konjaka.

I zaista dok se paprikaš kuvao popili smo nekoliko čašica konjaka, a onda pojeli pop 3-4 tanjira paprikaša. Dakle da bi nastala dobra riblja čorba na samoj granici sa Mađarskom potrebno je da se popije nekoliko čašica domaćeg konjaka.


I na kraju da vam prenesemo anegdootu koju nam je Karolj ispričao kako je nastao konjak.

Legenda kaže da su Francuzi u Ameriku izvozili vino i pošto je put dugo trajao desilo se da se vino pokvari. Nisu hteli da ga bacaju nego su razmišljali šta da rade i neko se setio da ga destiluju u kazanu pa da vide šta će se desiti.

Tako je nastao Konjak.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica