3 BRZA trika za NAJUKUSNIJE medenjake

3 BRZA trika za NAJUKUSNIJE medenjake

Medenjaci su slatki klasik koji nam uvek zamiriše na cimet i praznike. Pored klasičnog recepta, danas domaćice izvode varijacije na recept medenjaka; pa oni mogu biti i posni i mrsni, mogu biti preliveni čokoladom ili samo dekorisani glazurom. Medenjaci mogu biti punjeni džemom, čokoladom, kokosom ili osvežavajućom narandžom. Varijacija na temu recepta medenjaka je mnogo, vaše je samo da naučite dobro osnovni recept za testo, a ostale sastojke možete i ne morate dodavati u zavisnosti šta volite da pojedete.

medenjak srce

Iako ih vezujemo za zimsku sezonu, miris opojnog začina cimeta i toplu šolju čaja, medenjaci su zapravo vrsta ukusnog keksa koji možetemo spremati uvek. U redovima koji slede možete naučiti 3 brza trika koja će Vam pomoći da napravite i isprečete ukusne medenjake.

1. Medenjaci se prave iz 3 koraka

Ako želite da napravite medenjake kao iz prodavnice, uvek ih pripremajte u 3 koraka. Sama priprema je veoma laka, ali rezultati su bolji ako odvojite više vremena za pripremu. Prvi korak je uvek mešenje testa i hlađenje istog u frižideru, zatim ide proces pečenja i hlađenja ukusnog keksa, i na kraju dolazi dekorisanje kada su medenjaci potpuno ohlađeni. Možete napraviti testo, ohladiti ga i ispeći, a tek sutradan kada se keks dobro ohladi dekorisati ga glazurom ili čokoladom. Ovo nije kolač koji se sprema za 15 minuta, već je kolač koji zahteva vreme.

maslac se dodaje u brašno

2. Testo za medenjake obavezno ohladiti u frižideru

Nakon što ste zamesili testo bilo bi poželjno ostaviti ga u frižideru bar 2 sata, pre nego što ćete ga rastanjiti oklagijom i seći. Sa testom za medenjake se mnogo lakše radi ako ga dobro ohladite u frižideru, manje se lepi za prste i modle. Čak je preporučljivo da testo ostavite preko noći da odmara u rashladnom uređaju. Čak u nekim receptima je predloženo da testo za medenjake možete unapred napraviti i staviti u zamrzivač i po potrebi izvaditi, otopiti i praviti medenjake. Testo za medenjake može da stoji zamrznuto oko 30 dana u zamrzivaču.

testo se razvija oklagijom

3. Pazite da ne zgusnete testo

Najbolji medenjaci imaju tvrđu hrskavu koricu dok su unutra vazdušasti i meki. Nakon pečenja oni postaju takvi samo ako ste pravilno zamesili testo, odnosno testo ne sme biti pretvrdo zamešeno, zagušeno sa dosta brašna. Testo za medenjake mora biti vazdušasto, ne previše mekano i ne previše tvrdo pod rukom, morate znati kada da stanete sa mešenjem. Previše mešenja i mikserom i rukom može dovesti do tvrdih medenjaka.

medenjaci od testa


Medenjaci recept:

Potrebni sastojci:

  • 400 g brašna
  • 140 g šećera u prahu
  • 60 g maslaca
  • 2 jaja
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta, ili nekog drugog začina po želji

Recept za medenjake postupak:

  • Prvo sjediniti suve sastojke, brašno, šećer u prahu, sodu bikarbonu i cimet.
  • Zatim otopiti maslac na najnižoj temperaturi, dodati med i to sve zajedno prohladiti.
  • Mikserom ili žicom umutiti jaja, dodati maslac i med, pa tu smesu umešati polako u prethodno spojene suve sastojke.
  • Zamesiti glatko, ne previše lepljivo testo.
  • Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da odmori najmanje 2 sata.
  • Kada se testo prohladilo izvaditi ga iz frižidera, ostaviti da se opusti na sobnoj temperaturi, i razvući ga oklagijom na 5 mm, bitno je da testo ne bude predebelo razvučeno jer će još dodatno da naraste u rerni.
  • Sa modlama izvaditi željene oblike, i poređati ih na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  • Uskladite vreme pečenja sa Vašom rernom, testo se peče kratko, dovoljno je da porumeni, jer ako prepečete medenjake postaće tvrdi kad se ohlade.
  • Kada se medenjaci ispeku prebacite ih na rešetku da se ohlade. Na dekorisanje prelazite tek kada su medenjaci u potpunosti ohlađeni. Ako ih ne mažete glazurom, kada se ohlade čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi.

medenjaci sa glazurom


Bonus savet: Kako se pravi kraljevska glazura za medenjake

  • Potrebno: 1 belance i 250 g šećera u prahu, plus prehrambena boja po želji
  • Postupak: Glazura za dekoraciju se dobija tako što se umuti belance sa šećerom i doda se željena prehrambena boja.
  • Glazura treba da je gušća od jogurta da se ne bi razlila sa medenjaka
  • Ako Vam se glazura učini previše tečna dodajte još jednu kašiku šećera u prahu.
  • Dekorisati tako što ćete smesu sipati u kese za zamrzivač kojima ste prethodno odsekli vrhove.

Dodatni savet: Ako želite da ceo medenjak prekrijete glazurom prvo uradite ivice, pa sa čačkalicom ili malom špatulom prevucite glazuru preko celog keksa. Medenjak protresite rukom levo-desno da se glazura ravnomerno rasporedi. Nakon nanošenja glazure stavite medenjake u frižider da se dekoracija stegne.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica