Kako se sprema BULGUR – žitarica za dobro zdravlje?

Kako se sprema BULGUR – žitarica za dobro zdravlje?

Sigurno ste do sada nebrojeno puta čuli da su žitarice dobre po zdravlje i da bismo svi trebali barem minimalnu količinu žitarica uneti u svoj dnevni plan obroka. To je zato što su žitarice složeni ugljeni hidrati koji obezbeđuju energiju našem organizmu za svakodnevno funkcionisanje. Uz to, žitarice veliki broj vitamina, minerala i vlakana koji su potrebni našem organizmu ne samo za energiju, već i za jačanje imunog sistema i dobro opšte zdravstveno stanje.

bulgur sa kašikom

Bulgur je jedna od tih žitarica koje su izrazito zdrave i preporučljive za dnevni unos. Ova vrsta žitarice je najpopularnija na Istoku, ali postaje sve popularnija i kod nas. Dobija se obradom durum pšenice, koja se prvo kuva, zatim suši, a onda lomi na komadiće. Ova namirnica ima najveću proteinsku vrednost među žitaricama, a pored toga obiluje vitaminima kao što su vitamin B, cink, gvožđe. Uz sve to je, kao i sve žitarice, bogata vlaknima koje su izuzetno važne za naš organizam. Upoznajte bulgur i uvrstite ga u svoj dnevni meni, jer to svim svojim svojstvima apsolunto zaslužuje.

Za šta je sve dobar bulgur?

Ova zdrava namirnica na mnogo načina povoljno utiče na naše zdravlje, zbog čega bismo trebali često da je konzumiramo. Kako su sve žitarice bogate vlaknima, njihova primarna funkcija je čišćenje organizma, a ništa drugačije nije ni sa bulgurom, koji se pokazao efikasnim kod brojnih zdravstvenih tegoba ako se konzumira u preporučenim količinama.

Zbog prisustva vlakana, ova žitarica čisti creva i uopšte normalizuje rad probavnog sistema. Uz to, pospešuje razvoj dobrih bakterija u crevima, koje su izuzetnog značaja za dobro varenje i pravilan rad creva. Pošto efikasno čisti telo od toksina, bulgur bi trebalo da konzumiraju i osobe koje se bore sa viškom kilograma. On ne samo da eliminiše toksine iz orgamizma i na taj način pomaže procesu mršavljenja, već i usporava apsorpciju kalorija što čini da duže osećamo sitost, te nam pomaže da ne posežemo za hranom više nego što je potrebno.

Bulgur, kao i sve žitarice, spada u hranu sa niskim hipoglikemijskim indeksom, što znači da ova hrana ne izaziva naglo povećanje šećera u krvi. Zato redovno kedovno konzumiranje žitarica, među kojima je i bulgur, smanjuje rizik od pojave insulinske rezistencije, koja može dovesti do dijabetesa tipa 2, kao i metaboličkog sindroma koji takođe može uzrokovati dijabetes tipa 2. Takođe, bulgur povoljno deluje i na smanjenje holesterola, triglicerida i nivo insulina, te na taj način čuva nas organizam od srčanih oboljenja.

kuvani bulgur u činiji sa kašikom

Zbog sadržaja mangana, kao i vitamina grupe B, bulgur je namirnica koja izuzetno pozitivno utiče na nervni sistem, reguliše osećaj anksioznosti, razdražljivosti i umora, a takođe može pomoći i osobama koje pate od nesanice.

Svi ovi benefiti konzumiranja bulgura su dovoljan razlog da on ima svoje mesto u vašoj kuhinji, kao jednu od zdravih namirnica kojima pospešujete svoje zdravlje i koja spada u dobre navike kada je o ishrani reč.


Kako se sprema bulgur i uz šta se slaže?

Pošto je već delimično kuvan, bulgur se veoma brzo i jednostavno sprema. Da se potpuno skuva, potrebno je oko 15 minuta, ali pošto postoje različite vrste koje možete naći u marketima i prodavnicama zdrave hrane, savetujemo da ipak pročitate uputstvo pripreme.

Bulgur se priprema tako što pomešate šolju bulgura sa dve šolje hladne vode i malo soli, poklopita i ostavite na tihoj vatri da se kuva. Kuvajte dok bulgur ne omekša. Nakon 15 minuta optimalno skinite sa šporeta i ocedite višak tečnosti, a zrna možete ispasirati viljuškom ukoliko želite da napravite kašu. Ovo je najjednostavniji način pripreme, ali bulgur se može spremiti na više različitih načina. Najbolje ide uz hladne salate, ali se može služiti i kao prilog uz jelo, odlično se kombinuje sa svim vrstama mesa, može zameniti rižu u bilo kom jelu, a može da posluži i kao nadev za punjenje povrća.

poznato libansko jelo od bulgura u činiji


Recept za hladnu salatu “Tabouleh” sa bulgurom

Ova salata dolazi iz libanske kuhinje i po njoj je bulgur najviše poznat, budući da je osnova za ovu salatu upravo bulgur. Da biste spremili ovu salatu, od namirnica vam je potrebno sledeće:

  • 200g bulgura
  • 2 paradajza
  • 2 veze peršuna
  • ½ veze mente
  • glavica crnog luka
  • sok od pola limuna
  • 300ml vruće vode
  • maslinovo ulje
  • so, cimet i biber

Bulgur pripremite na gore navedeni način i ostavite da omekša okvirno pola sata. Luk, mentu, paradajz i peršun sitno iseckati, pomešati sve sastojke koje smo naveli i preliti maslinovim uljem i limunovim sokom. Smesu dobro izmešajte do potpunog sjedinjenja, rahladite u frižeru i nakon toga je spremna za serviranje.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica