Samo za domaćice: Kako da napravite kiselo mleko i jogurt u tegli?

Samo za domaćice: Kako da napravite kiselo mleko i jogurt u tegli?

Ove nedelje za vas smo pripremili jedan veoma poseban delikates – kiselo mleko iz rerne. Posetili smo domaćicu Snežanu Đuričin koja nam je pokazala koliko je priprema kiselog mleka jednostavna stvar i koju svaka žena u svojoj kuhinji može da uradi lako, a evo i kako.

Pravljenje sira u kućnim uslovima ne zahteva nikakva velika ulaganja nego je potrebno da imate želju i da kupite kvalitetno mleko“, kaže Snežana.

Оna je pripremila mleko, koje voli da drži u staklenim flašama jer, kako kaže, to je asocira na ranija vremena, kada smo dobijali mleko u flašama na vrata od stana. „Ovo mleko je sa Uba. Nije pasterizovano, homogenizovano, nije sterilisano, nije obrano, nije mu skidana pavlaka, puter…To je mleko od proizvođača mleka, našeg seljaka“, navodi Snežana.

Naučite da pravite kiselo mleko u svojoj kuhinji-© Agromedia

Od stvari koje su potrebne za pravljenje kiselog mleka ili sira nužno je imati:

  • šerpu sa debelim ivicama i debelim dnom – da drži temperaturu kada ubacimo starter ili kada ubacimo sirište;
  • veliku šerpu – ako ćemo praviti veću količinu sira;
  • posudu sa gazom i cediljku, gde ćemo prvo procediti mleko da odstranimo eventualne fizičke nečistoće i posle da cedimo gruš;
  • metlicu – sa njom ćemo prilikom zagrevanja mleka podizati sa dna hladno i bolje umešati startere;
  • nož za sečenje gruša i
  • kašiku za pomeranje gruša prilikom usitnjavanja.

Kako Snežana navodi, pored toga je potrebno da imamo so, kašike za merenje sa kojima se meri voda ili kulture, termometar (Snežana se odlučila za poseban termometar sa drškom da joj ne bi upao u šerpu). Zatim, potrebna su sirišta životinjskog porekla, dve čašice u kojima ona razmućuje sirište i starter kultura.

Naučite da pravite kiselo mleko u svojoj kuhinji-© Agromedia

Kesica startera, koju je pokazala, dovoljna je za 1.500 litara mleka. Iako deluje da je mala, prema Snežaninim rečima, efikasno radi svoj posao.

„Ja sam kupila termofilne-mezofilne kulture i ovu kulturu za kiselo mleko, i trudim se da odredim količinu naspram količine mleka. To je obično vrlo malo i deluje da je beznačajno, međutim, ta kultura odradi svoj posao i sir ili kiselo mleko bude onako kako treba“, priča nam Snežana.


Na kraju, potrebna je i presa za sir. Snežana namerno nije htela da kupuje profesionalnu, već su napravili u kućnim uslovima jer im je bila namera da sa što manje uloženih sredstava naprave dobar proizvod. Presa je napravljena po principu „uradi sam“.

Snežana ističe da je bitno da znamo poreklo namernica – šta stavljamo u sir ili kiselo mleko ili jogurt. „Dakle, poenta je da kontrolišem sirovine i da dobijem proizvod koji je kvalitetan“, zaključuje naša sagovornica.

Pravljenje kiselog mleka nije teško, a kada se kiselo mleko razmuti – dobije se jogurt. Kiselo mleko je izuzetno zdrav proizvod.


Prema Snežaninim rečima, navodno je 1664. godine neki armenijski doktor izlečio francuskog kralja od bolesti želuca sa kiselim mlekom. Mi ćemo da nastavimo u tom smeru „zdravo-živo“ i da pravimo i jedemo kvalitetne i zdrave proizvode.

Prva faza u pravljenju kiselog mleka je ceđenje mleka, a zatim grejanje mleka na šporetu.


Naučite da pravite kiselo mleko u svojoj kuhinji-© Agromedia

„Stavili smo mleko da se greje. Prvo ću ga pasterizovati, mada to ne radim kada pravim sir ali u ovom slučaju će mleko ići na 62 stepena i posle toga na 42 stepena, gde ćemo staviti kulturu rastvorenu u vodi“, nastavlja pojašnjenje procesa pravljenja kisela mleka naša sagovornica.

Nakon kratkog vremena Snežana je izmerila temperaturu mleka u šerpi, koja je iznosila 15,7 stepeni. 

Snežanin termometar sa drškom meri spoljnu temperaturu, ne unutrašnju, odnosno temperaturu na dnu šerpe kao što rade klasični termometri, tako da ona primenjuje tehniku mešanja mleka sa metlicom kako bi dobila podjednaku ugrejanost mleka.

Mleko se zagrejalo, a dok se hladilo na šporetu, Snežana je predložila da se u međuvremenu pripremi kultura. „Sipaću malo vode u čašicu i dodati količinu kulture koja je kupljena i namenjena za pravljenje kiselog mleka“, kaže Snežana. Ona je sipala količinu koliko staje u plastičnu kašičicu koju dobijate u kafićima uz kafu. „Eto, to je čini se beznačajno, ali je delotvorno“, uverava nas Snežana. Ona koristi te ili apotekarske kašičice jer su kuhinjske kašičice prevelike.

Naučite da pravite kiselo mleko u svojoj kuhinji-© Agromedia

Nakon što je proverila sa termometrom da li se mleko dovoljno ohladilo, odnosno temperatura mleka spala na željenih 42 stepena, promešala je mleko još jednom. Ova temperatura je potrebna da bi stavili kulturu u mleko.

Nakon stavljanja kulture, mleko treba još jednom dobro promešati. Snežana je zatim izlila mleko u tegle i stavila u rernu, koja će imati temperaturu isto 42 stepena. Ona nema precizno merenje za rernu, pa stavlja na 50 stepeni, stim da će je ugasiti da se mleko ne bi pregrejalo.

„Ne želimo da skuvamo i ispečemo kiselo mleko, nego samo da mu stvorimo uslove da ove bakterije koje smo stavili – odrade svoj posao i da se kiselo mleko stegne“, kaže Snežana. 

Naučite da pravite kiselo mleko u svojoj kuhinji-© Agromedia

I to bi bio ceo posao da bi se napravilo kiselo mleko od punomasnog mleka sa farme, gde ništa nije skidano.

Kako Snežana navodi, u fabrici sipaju u ambalažu isto tako mleko sa kulturom, stave u prostoriju gde upumpavaju topli vazduh, odnosno gde topao vazduh struji na istoj temperaturi (42-43 stepena) i posle toga ga prskaju hladnom vodom da se kiselo mleko ohladi i stavljaju u frižider, pakuju i transportuju ili ga umute i naprave jogurt.

Što se tiče vremena koje kiselo mleko treba da provede u rerni, u fabrici je to 6 sati, međutim, ja ne mogu te uslove da stvorim i kontrolišem, pa ga ja onda držim celu noć. Obično napravim uveče oko 9-10h i ujutro je kiselo mleko gotovo. Stavim ga u frižider i istog dana ga koristim“, kaže nam Snežana.

Nakon što je kiselo mleko odstojalo, Snežana nam je pokazala kako izgleda gotovo proizvod. Prema njenim uputstvima, prvi znak da je kiselo mleko uspešno je da na vrhu tegle postoji žuti venac, što ukazuje da ima masnoće. Nema odvojene surutke, kompaktno je. Nema nečistoća, boja je lepa – bela. Pri drmanju tegle gubi se forma.

Naučite da pravite kiselo mleko u svojoj kuhinji-© Agromedia

Snežana nam je sugerisala da u domaće kiselo mleko možemo da dodamo sveže ili sušeno voće ili pahuljice i da pravimo zdrav doručak.

Prema njenim rečima kada se kiselo mleko umuti dobija se gusti jogurt, koji je 20% skuplji u prodavnici.

Tegla koju Snežana koristi ima 0.6 dl. Od 2 litre mleka dobili smo 3 tegle što je gotovo 2 litre kiselog mleka. Prema Snežaninim rečima ušteda je poprilična, a o kvalitetu da ne pričamo.

Preporučujem da se radi kući, od sirovina koje vidite šta su, pravite proizvod koji želite tj. kvalitetnu hranu koju želite da jedete“, zaključuje Snežana.

Zajedno sa našom domaćicom Snežanom za vas pripremamo još mnogo novih i lakih recepata. Pratite naš Youtube kanal i budite uvek u toku.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica