DUVAN ČVARCI donose DOBAR profit i bitna su turistička stavka Kolubarskog okruga

DUVAN ČVARCI donose DOBAR profit i bitna su turistička stavka Kolubarskog okruga

Na mapi poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa zaštićenim imenom i geografskim poreklom koji se proizvode u Srbiji, kolubarski kraj promovišu valjevski duvan čvarci.

Festival duvan čvaraka u ValjevuFoto:Dejan Davidović

Ovaj specijalitet iz grada na Kolubari našao se među 44 proizvoda u katalogu „Autentična Srbija”, koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u okviru tvining projekta ”Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda”, a sve u cilju promocije proizvoda sa oznakama geografskog porekla.

„Valjevski duvan čvarci su veoma tražen specijalitet po kojima je i Valjevo postalo prepoznatljivo. Skoro svakoga dana za Beograd, Novi Sad i druga mesta u Srbiji ode 2.000 tona valjevskih čvaraka. Za proteklih 15 godina u Valjevu smo napravili jedan od najznačajnijih srpskih festivala posvećen duvan čvarcima. Uradili smo takvu promociju da ceo svet čuje za ovaj proizvod i da u našem gradu za dva dana, koliko traje festival, bude 100.000 ljudi”, kaže Slavan Batoćanin, idejni tvorac Festivala duvan čvaraka koji je ovaj delikates u februaru 2004. godine zaštitio u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Festival duvan čvaraka u ValjevuFoto:Dejan Davidović

Proizvod nastao sasvim slučajno, a sada ima dobru cenu

Legenda kaže da su oni nastali slučajno, krajem 19. veka, kada su domaćini u jednom seoskom domaćinstvu zaboravili na kazan u kome se topila mast, a po povratku zatekli čvarke koji su izgledali kao rezani duvan, po čemu su i dobili ime.

Za proizvodnju ovog slanog a slatkog specijaliteta se koristi slanina i meso svinja uzgojenih na području Valjeva, koji se na poseban način tope i pripremaju kako bi čvarci dobili vlaknastu strukturu i svetlo smeđu boju.

„Duvan čvarci su jedinstven i specifičan proizvod koji je vezan samo za područje Kolubarskog okruga. Sigurno to predstavlja jednu važnu stavku u oblasti turizma, a na kraju krajeva i privrede jer se za proizvodnju duvan čvaraka, koji su sporedni proizvod prilikom klanja svinja, odgaji veliki broj tovljenika”, smatra doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ”Valjevo”.

Kako kaže, čvarci imaju dobru cenu, a dobru zaradu imaju oni koji se bave njihovom proizvodnjom, kao i odgajivači svinja. U protekloj deceniji, kaže on, dosta se uradilo na njihovoj promociji što bi trebalo nastaviti i u narednom periodu uz povećanje same proizvodnje.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da u poslednje dve decenije tržište hrane i pića karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom i navode da Srbija ima ogroman potencijal u toj oblasti, a oznaka geografskog porekla predstavlja jedan od najboljih ”alata” za brendiranje hrane i pića.


Takve oznake, istaknute na ambalaži, daju ekskluzivnost proizvodu i upućuju kupca na određeni region ili mesto, kao i na sve specifičnosti koje taj proizvod poseduje, ističu u tom ministarstvu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica