5 ukusnih i zdravijih zamena za slaninu

5 ukusnih i zdravijih zamena za slaninu

Najpoznatija namirnica koja svaki doručak može da učini idealnim – slanina, vuče korene još iz rimskog carstva, a i posle toliko godina ne izlazi iz mode. Ovaj delikates ne samo da okuplja veliki broj ljudi na festivalima slanine, već je prisutan i u raznim proizvodima koje srećemo svakodnevno. Čak postoje i žvake koje sa ukusom slanine.

 

Slanina - © Pixabay

Ipak, gledajući sa medicinske strane slanina nije baš najzdravija. Naime, smatra se da je svako obrađeno meso, soljeno, dimljeno ili fermentisano, zapravo kancerogeno. Veliki broj stručnjaka iz deset zemalja napravilo je preko 800 studija koje govore o tome i zaključili da se konzumacijom obrađenog mesa povećava rizik za dobijanje raka debelog creva i to za 18 procenta.

Spoj zdravlja i ukusa: Kako da napravite tradicionalni hleb bez kvasca

 

Takođe, dokazano je da konzumiranje cvrenog mesa povećava rizik za nastajanje tri vrste raka. Umesto slanine, postoje 5 namirnica koje su mnogo zdravije od slanine, a opet jednako ukusne da je zamene.

Slanina - © Pixabay

Indonežanska slanina od soje

Ova vrsta slanine ne pravi se od mesa, već se dobija fermentacijom soje i poreklom je iz Indonezije. Kao rođak tofu sira bogata je vitaminom B6 i magnezijumom, proteinima i aminokiselinama.

Otkrivamo vam sve tajne pirotske peglane kobasice!

 


Ćureća slanina

Iako nije biljnog porekla, svakako je zdravija od klasične slanine. Ćureće meso spada u vrstu belog mesa i po porciji ima duplo manje masti od svinjetine.

Slanina - © Pixabay

Pačija slanina

Iako se dobija sličnim postupkom kao i ćureća slanina odlična je alternativa. Dobija se od pačijih grudi i nije toliko hrskava kao slanina napravljena od svinjentine, ali je svakako ukusno-zdrava zamena.


Zbog čega je sremski kulen izuzetan?

 

Slanina od pečuraka

Prženjem kriški pečuraka možete dobiti hrskav proizvod koji svojim blago-gorkim ukusom podseća na slaninu. Slanina od pečurke bogata je vitaminom B, raznim mineralima, magnezijumom i kalijumom.


Pečurke - © Pixabay

Slanina od tofu sira

Iako se kod ove slanine, soja obrađuje više nego kod indonežanske slanine odlična je zamena ako ste rešili da iz svoje ishrane izbacite svinjsku slaninu. Bogat je kalcijumom, gvožđem i amino kiselinama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica