Duga tradicija ukusa: Gastronomske manifestacije u Vojvodini

Duga tradicija ukusa: Gastronomske manifestacije u Vojvodini

Vojvodina je oduvek bila prepoznatljiva po razvijenoj gastronomiji i ljubavi njenih žitelja prema prepremanju raznovrsnih jela. Plodne ravnice obezbedile su brojne vrste žitarica, nizijske reke bogate su ribom, a zahvaljujući razvijenom stočarstvu stanovnici ove pokrajine na severu Srbije u spremanju hrane koriste različite vrste mesa i mlečnih proizvoda.

Duga tradicija ukusa: Gastronomske manifestacije u Vojvodini - © Agromedia

Vojvodina
je multikulturalno područje, u kojem pored Srba živi i veliki broj drugih nacija. Svaki od naroda koji nastanjuje ovu pokrajinu uticao je na njenu gastronomsku ponudu obogativši je, te se Vojvodina može pohvaliti sa brojnim đakonijama.

Godinama unazad, gastronomske manifestacije u Vojvodini predstavljaju važan segment njenog turizma. Tokom čitave godine, u naseljima Bačke, Banata i Srema održavaju se gastronomske manifestacije koje privlače veliki broj kako domaćih tako i inostranih posetilaca.

Osim što imaju prilike da degustiraju jela svojstvena za to područje, posetioci mogu da uživaju i u bogatom kulturno – umetničkom programu koji prati svaku od manifestacija.

Duga tradicija ukusa: Gastronomske manifestacije u Vojvodini - © Agromedia

Ipak, najveći značaj ovih događaja pored očuvanja običaja, kulture i tradicije je predstavljanje kvaliteta lokalnih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Svaka od gastronomskih manifestacija zavređuje pažnju, a za vas smo izdvojili njih pet.

Kupusijada u Futogu

Za Futog, naselje koje pripada opštini Novi Sad, većina ljudi zna po kupusu o čijem se kvalitetu govori vekovima. Futoški kupus je prehrambeni proizvod koji je od 2008. godine zaštićen oznakom geografskog porekla, a iste godine Futožani su oborili Ginisovog rekord u broju pripremljenih sarmi u jednom loncu. Futoška kupusijada održava se od 1999. godine i za cilj ima promociju autohtone sorte kupusa koja se gaji u ovom naselju i po kome je ono prepoznatljivo. 

Duga tradicija ukusa: Gastronomske manifestacije u Vojvodini - © Telegraf.rs

Na tom događaju, koji se održava svake godine na jesen, krajem oktobra ili početkom novembra, svi posetioci mogu da probaju tradicionalna jela od futoškog kupusa, ali i da učestvuju u takmičarskom delu manifestacije koji uključuje takmičenje u kuvanju slatkog i kiselog kupusa, kao i izbor najteže glavice futoškog kupusa.

Svim prisutnima je obezbeđen i bogat muzički program, te uz pesmu mogu da uživaju u gastronomskoj ponudi ovog južnobačkog naselja.

Kobasicijada u Turiji

Turija, selo nadomak Srbobrana, mesto je gde se tradicionalno održava čuvena Kobasicijada koja već 34 godine privlači sve veći broj turista. Svake godine, u februaru, veliki broj domaćih posetilaca ali i stranih turista iz Mađarske, Ukrajine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Rumunije i drugih zemalja imaju priliku da probaju ovaj lokalni, ali nadaleko poznati delikates kao i da učestvuju u takmičarskom programu. On podrazumeva nadmetanje u proizvodnji najbolje kobasice u tri kategorije: lokalno stanovništvo, svi proizvođači iz Srbije, međunarodni posetioci.

 Duga tradicija ukusa: Gastronomske manifestacije u Vojvodini - © Agromedia

I organizatori Kobasicijade u Turiji, kao i Futožani imaju sklonost ka obaranju Ginisovih rekorda, te su 2018. godine predstavili najdužu kobasicu na svetu dugačku 2034 metra, a u februaru ove godine nadmašili su svoj rekord i napravili kobasicu koja je za metar duža od prošlogodišnje.

Ova manifestacija upotpunjena je i muzičkim programom, te su posetioce na Kobasicijadi u Turiji pozdravljala dobro poznata imena narodne muzike poput Ane Bekute i Dragice Radosavljević Cakane.

Štrudlijada u Dolovu

Dolovo, selo pokraj Pančeva u septembru je bilo domaćin jubilarne, dvadesete Štrudlijade. Ova poslastica napravljena od testa i različitih filova, najčešće od maka, oraha i višanja na manifestaciji se izlaže na mnogobrojnim štandovima za kojima stoje nasmejane domaćice.

Duga tradicija ukusa: Gastronomske manifestacije u Vojvodini - © Wikipedia

Kao i gore pomenute manifestacije, i ova ima takmičarsku notu te se biraju najbolje štrudle u četiri kategorije: najbolja štrudla napravljena od strane članice udruženja organizatora, najbolja gostinska štrudla, najbolja voćna štrudla kao i najbolja neobična štrudla.

Pored uživanja u ovom slasnom kolaču koji se tradicionalno služi kao dezert posle nedeljnog ručka u Vojvodini, akcenat se stavlja na razvijanje ženskog preduzetništva i čuvanje tradicije koje neguju umešne banatske domaćice.

Slaninijada u Kačarevu

Još jedno mesto pored Pančeva može se pohvaliti izvanrednom gastronomskom manifestacijom, a to je selo Kačarevo. U ovom mestu se svakog februara, od 1987. godine održava svetski poznata Slaninijada na kojoj se posetiocima nudi veliki izbor slanine kako iz naše zemlje, tako i iz inostranstva.

Duga tradicija ukusa: Gastronomske manifestacije u Vojvodini - © Pixabay

Organizovano je i takmičenje za najbolju slaninu u kategoriji individualnog proizvođača i onu u kategoriji industrijske slanine. Prema rečima žitelja ovog mesta „slanina je iz raja izašla“, a svi posetioci na ovoj manifestaciji mogu da se uvere u njihove reči ali i da uživaju u ukusima drugih mesnih proizvoda poput čvaraka, pihtija, šunke, pečenice.

Za sve prisutne organizovan je i zabavni program, te se na ovoj manifestaciji duge tradicije izlažu različite karikature ali i organizuju muzički nastupi.

Sremska kulenijada u Erdeviku

Duga tradicija ukusa: Gastronomske manifestacije u Vojvodini - © Agromedia

Još jedna gastronomska manifestacija je proslavila svoju dvadesetogodišnjicu održavanja. U junu je u Erdeviku, nadomak Šida, organizovana je 20. Sremska kulenijada. Ona okuplja veliki broj izlagača ovog suvomesnatog proizvoda, a za one takmičarskog duha organizuje se nadmetanje u proizvodnji najboljeg kulena u prirodnom i veštačkom omotaču.

Sremska kulenijada svake godine okuplja preko 7000 posetilaca iz zemlje i regiona koji, osim u kulenu, mogu da uživaju i u velikom izboru vina, sireva, meda i peciva.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica