Želite pauna u vašem dvorištu? Evo šta treba da znate

Želite pauna u vašem dvorištu? Evo šta treba da znate

Sigurno ste bar jednom zastali kraj dvorišta gde je paun glavna zvezda, dok vas nije oteralo njegovo piskavo oglašavanje. Raskošne boje ove ptice kod svih izazivaju divljenje i privlače mnogo pažnje, koju on obožava. Koje osobine krase pauna i šta je potrebno za njegovo gajenje – saznajte u nastavku.

Paun kao ljubimac ©Pexels
 

Poreklo pauna i simbolika

Paun je ptica raskošne lepote perja koja pripada porodici fazana. Rod pauna se deli na dve vrste: indijski paun (Pavo cristatus) i zeleni paun (Pavo muticus) koga zovu još i „nemi“. Najčešće naseljava istočnu i južnu Indiju, ali i ostrvo Cejlon. Voli život u brdovitim i planinskim predelima, čak i do 2.000 m nadmorske visine. Njegova prirodna staništa su šume, a zbog svoje popularnosti i lepote sve više se može naći i u vrtovima, dvorištima i parkovima, gde služi kao ukras, i gde može slobodno da se razmeće svojom lepotom.

Paun idealan za dvorište ©Pixabay

 

Što se tiče simbolike ove ptice, malo ko može pomisliti da pored lepote, ona može predstavljati još nešto. Iznenadiće vas da je kod nekih naroda paun simbol vitalnosti, duhovnosti, besmrtnost, pa čak i integriteta. Niko nije ponosniji od pauna kada prošeta svoje raskošno perje. Kada je reč o simbolici ove ptice u verama, situacija je sledeća:

  • u budizmu simboliše najviša saznanja, i povezuje ga sa boginjom Kuan-Yin,
  • u hinduizmu je verni pratilac Lakšmi – boginje radosti, izobilja, ljupkosti i strpljenja,
  • u hrišćanstvu simboliše spasenje, ali i sliku Hrista koji „sve vidi“.

Sanjati pauna uglavnom znači sreću i prosperitet, ali može biti i upozorenje. U zavisnosti od radnje u snu, on vas može upozoriti da ne treba da verujete svim ljudima oko sebe, i savetuje da se svi budući koraci dobro razmotre.

Paun je nacionalna ptica Indije.

Gajenje ukrasne živine – kad porodični hobi postane posao!


Karakteristike i ponašanje pauna

Kada kažemo „paun“, obično mislimo na mužjaka, jer se ženke razlikuju, i poprilično su „skromnije“ od svojih jačih polovina. Iako se raskoš perja mužjaka obično pripisuje funkciji privlačenja ženki radi parenja, postoje i drugi razlozi. Mužjaci mogu da dostignu i do 2 m u dužini, sa visinom od 86 do 130 cm, a rep počne da im raste kada navrše 8 meseci. Odrastao paun može težiti od 3 do 6 kg.
Karakteristike pauna ©Pexels

 

Polnu zrelost dostižu u 2. godini, a ženke nose od 4 do 6 jaja, i brinu o mladima kada se izlegu. Za parenje ženke biraju onog mužjaka čije im se perje najviše dopadne, a ljubavni zov karakterišu piskavi zvuci visoke frekvencije. Uprkos lepoti, može se desiti da neki mužjak ipak ostane bez ženke. Ove ptice su veoma društvene i vole da žive u zajednicama. Obično ih možemo naći u grupama koje čini jedan mužjak i 3-5 ženki.


Ako se nađu u opasnosti, mogu da trče brzo. Što se tiče letenja – rep im smeta pri poletanju, ali čim se nađu u vazduhu, brzi su letači.

Iako je petao onaj koji budi čitavo domaćinstvo, paun je takođe poznat po tome što je aktivan od ranog jutra. Kada je reč o spavanju, spremni su za počinak već u sumrak.


Petao – galamdžija sa mnogo tajni

Paun kao ljubimac

Ukoliko ste čvrsto rešeni da uzmete ovu pticu za ljubimca, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Najpre, treba napomenuti da su pauni vrlo osetljivi kada su mladi – smeta im kiša i rosa, pa ih treba od njih čuvati. Postoje čak primeri da je došlo do uginuća, ako se desilo da paun do 3. meseca starosti pokisne.

Šta još treba da znate:

  • Društvo –  pauni su društvene životinje, pa se preporučuje da ih uzimate u paru, inače budu usamljeni.
  • Smeštaj – paun mora imati dosta mesta za „šepurenje“, u suprotnom oštećuje mu se perje, a i neće biti dobro raspoložen.
  • Hrana – ne zahteva nikakvu specijalnu hranu. Njegova ishranu čine biljke, latice cveća, razne semenke, zrnevlje i meko korenje. Od životinja, hrane se miševima, gušterima, manjim zmijama i insektima.
  • Zdravstvena nega – imaju „slabe tačke” na koje treba obratiti pažnju. Treba redovno proveravati oči, disanje, higijenu ptice, kloaku, boju perja i apetit.

Gajenje ukrasne živine – kad porodični hobi postane posao!

Prilikom kupovine pauna posebno obratite pažnju na poslednju stavku.

PAŽNJA: S obzirom na piskavo oglašavanje ove ptice, vodite računa da ga držite tamo gde nećete smetati komšijama!

Iskoristite perje

Iako nam je svima prva asocijacija za upotrebu perja pauna modna industrija (kreacije visoke mode, razne vrste modnih dodataka), zatim uređenje prostora i ukrasi, pera pauna koriste i ribolovci! Naime, deo pera, takozvano „oko“, tradicionalno se koristi za izradu tela mušica u ribolovu, pri čemu se iskoristi celo pero. Od isperaka se prave tela mušica i „leđa“ strimera.

Zašto se koristi baš paunovo pero? Prvi razlog je materija od koje je pero sazdano – ona slabo upija vodu i lako se formira u oblik tela mušice. Drugi razlog je boja i sjaj pera ove ptice – idealna je za kopiranje izgleda insekata!

Pero pauna ©Pexels

 

Bilo da vidite neku korist od gajenja ove specifične ptice u vašem dvorištu, ili mislite da bi vam on samo smetao, ne možete poreći da njegovo prisustvo unosi boju i živost u svakodnevni život jednog domaćinstva.

Želite li i dalje pauna u vašem dvorištu?

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica