Grad zamenili za selo i danas prave različite vrste kozjih sireva

kozji sireviFoto: Tanja Prolić

Poslednjih godina se u našoj zemlji u velikoj meri govori o odlasku ljudi iz sela i smanjenju procenta zastupljenosti mladog stanovništva u istim. Kao rezultat toga ostaju prazne kuće, neorane njive i zarasle livade, dok razredi seoskih škola broje mali broj učenika. Ipak, ima i onih koji su prepoznali benefite života na selu, te su u njemu ostali i  pokrenuli svoju proizvodnju ili pak onih koji su urbanu, gradsku sredinu zamenili životom na selu.

Tatjana Stojadinović Babić i njen životni partner Nikola Pintar Novosađani su koji su zamenili gradski život uzgojem koza u Starim Ledincima. Kako kažu, prvih devet koza su kupili krajem januara 2016. godine od ušteđevine koja je iznosila 900 evra, a danas njihova farma „Naša farma kozica“ broji 75 koza rase Alpina.

Kako je sve počelo?

Početak je kao i svaki drugi bio težak s obzirom da ništa nismo znali o uzgoju koza. Nailazili smo na razne prepreke i izazove koje ovaj posao sa sobom nosi. Edukovali smo se na sve moguće načine od interneta i saveta ljudi koji su već dugo u kozarstvu, pa sve do predavanja na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Koristili smo svaku priliku da odslušamo različite informacije vezane za ishranu i bolesti koza“, objašnjava naša sagovornica Tatjana.

Njihova želja da se bave proizvodnjom zdrave hrane i da razviju sopstveni biznis odvela ih je u naselje Stari Ledinci. Kako kaže ova Novosađanka, seoska sredina donosi širinu i mogućnost za razne kreativnosti kojih nema u gradu.

Koze nisu previše zahtevne životinje, te se uz dobru organizaciju sve postigne. Ujutro i uveče ih hranimo i muzemo. Naravno, nije uvek lako upravo iz razloga što Nikola i ja sve radimo sami, a pritom smo oboje zaposleni u firmama. Imamo svoj cilj, uporni smo i ne odustajemo“, rekla je  Tatjana i dodala da su koze veoma pametne i emotivne životinje, kao i da svaka koza na njihovoj farmi ima svoje ime.

Svoje proizvode su na početku distribuirali prijateljima i kolegama sa posla, a potom su produkte svog rada krenuli da prodaju na Limanskoj pijaci u Novom Sadu na kojoj imaju svoju tezgu. Takođe, naši sagovornici su posetioci manifestacija kao što su Ukusi Vojvodine i Novosadski noćni bazar.

Kozji sir i inovacije

Počeli smo sa mladim sirom, to nam je bio prvi proizvod. Kasnije smo počeli da pravimo i polutvrde sireve, sireve sa začinima, u maslinovom ulju, parmezan kao i kozji kefir. Najnoviji proizvodi su nam „pijani“ kozji sir u vinu Probus i krem namazni sir“, rekla je sagovornica našeg portala i objasnila da je kozje mleko po svom sastavu najpribližnije majčinom mleku, te je tako izuzetno zdravo kako za decu tako i za odrasle.

kozji sirevi i kačkavaljiFoto: Tanja Prolić

Tatjana Stojadinović Babić kaže da su oni već ispunili jedan deo svojih ciljeva i da u budućnosti planiraju da potraže radnika koji bi želeo da postane deo njihovog tima. Ona naglašava da svaki dan nauče nešto novo i da se veoma trude oko edukacije.

Za poslovni uspeh je, pre svega, potrebna ljubav. U našem slučaju su nas ljubav i upornost doveli do toga što danas imamo. Krenuli smo od nule i danas umemo da cenimo sve što smo postigli. Želja u životu ne menja ništa, odluka menja sve“, ističe naša sagovornica.

Uspešna poljoprivredna proizvodnja Tatjane Stojadinović Babić i Nikole Pintara pravi je dokaz da život na selu ima zaista mnogo da pruži, samo je važno prepoznati sve njegove benefite i iskoristiti ih. Takođe, ovo dvoje Novosađana su pokazali da sve može da se savlada uz uloženu dozu volje i truda jer uprkos tome što ranije nisu imali susreta sa uzgojem koza, postali su uspešni poljoprivredni proizvođači koji sada u ponudi imaju različite vrste proizvoda od mleka ove životinje.

Komentari