Proveren recept za uspeh: Kozji sir sa aronijom

Proveren recept za uspeh: Kozji sir sa aronijom

Svetlana Cvetković iz Kragujevca se pre 14 godina, zajedno sa suprugom, bez velikih očekivanja i dobro razrađenog plana preselila iz grada u selo. Danas su domaćini seoskog domaćinstva za primer, bave se turizmom, gaje koze i prave tradicionalne proizvode, od kojih se posebno izdvaja i sir sa aronijom.

 

„Dobili smo na poklon suve aronije, spontano smo probali da ih pomešamo sa sirom i dobili potpuno nov proizvod. Sada se sir sa aronijom odlično prodaje“, objasnila je Svetlana Cvetković.

U poslu oko koza učestvuje cela porodica. Osamnaest koza dnevno da oko 50 litara mleka, od toga se napravi oko 5 kg običnog sira i 1 kotor kačkavalja. Robu plasiraju uglavnom na sajmovima, ali veliki broj kupaca čine gosti koji odsedaju u njihovim apartmanima.

Sir sa aronijom © Agromedia 


S obzirom na to da se bavimo i seoskim turizmom, naši gosti ovde probaju sir, oduševe se i posle im šaljemo proizvode brzom poštom. Zarada nije došla preko noći, godinama smo ulagali u proizvodnju i reklamirali se, zahvaljujući kvalitetu opstajemo na tržištu“, zaključila je Svetlana Cvetković.

Ova porodica danas je poznata po proizvodnji sira sa aronijom. Kupuju ga svi od mlađih do starijih, ali i oni koji žele da se hrane zdravo. Kada se nekad i pomisli da odustane od svega i potraži posao u nekoj kancelariji odmah se seti da je život na selu u prirodi zdraviji, bolji i bez velikog stresa. Da vreme na svom domaćinstvu organizuješ sam i da si tu svoj na svome.

Sagovornica: Svetlana Cvetković iz Kragujevca

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica