Otkrivamo vam sve što niste znali o kalama!

Otkrivamo vam sve što niste znali o kalama!

Prošle nedelje posetili smo Sefkerin, mesto koje se nalazi u opštini Opovo. To selo poznato je po proizvodnji kala. Šta bi sve trebalo da znamo o ovim lepim i neobičnim cvetovima i kako se oni gaje saznali smo na imanju porodice Milovanović.

 [youtube_embed url=“https://www.youtube.com/embed/JLaVC6kB_2U“ ratio=“16:9″]

Naši domaćini, bračni par Milovanović, razlikuju se od većine penzionera. Oni, kažu, nisu navikli da ne rade, pa su se iz Pančeva vratili na svoje porodično imanje u Sefkerinu i počeli da se bave proizvodnjom kala. Danas su jedni od najvećih cvećara u svom kraju, pa su zato bili idealni sagovornici na temu gajenja ovog neobičnog cveća.

Proizvodnjom kala počeli smo da se bavimo 2009. godine, sa jednim plastenikom i oko 1.000 lukovica. Danas imamo 5 plastenika i oko 6.000-7.000 lukovica. Prvo ulaganje bilo nam je u lukovice. Kasnije smo od prihoda koje smo ostvarivali širili proizvodnju“, rekao nam je gospodin Slobodan Milovanović.
 

Cvet kale - ©Agromedia

Kod kala je dobro što se najviše ulaže samo na početku proizvodnje, upravo u tu prvu količinu lukovica i podizanje plastenika. Zbog kvaliteta lukovica, najbolje je da se one vade na oko 3 godine. Onda se izdvoje mlađe koje bi mogle da se zasade, ali više nisu potrebna značajna ulaganja“, dodaje on.

Ukoliko niste znali, kale, kada ih kupite, mogu ostati sveže u vazi od 12 do 15 dana, u nekim slučajevima čak i 20. Jedino je, naravno, poželjno da im na nekoliko dana promenite vodu i tada skratite drške barem za nekoliko centimetara.
 

Pupoljak kale - ©Agromedia 

Pretpostavljam da bi ljude koji bi počeli da se bave ovim poslom zanimalo ima li kupaca za kale i kakva je njihova cena. Mogu da kažem da ima kupaca, a cene zavise od ponude i tražnje. Sada su skuplje zato što je manja ponuda, a zimi, tokom decembra, januara i februara, cena je još veća. U to vreme jedan lep cvet, visine od oko metar ili malo više, može da košta i do 150 dinara“, naglašava Milovanović.

Kala je višegodišnja biljka i kao i većina cvetova voli toplotu i dosta vode. Naš domaćin ispričao nam je detaljnije kako se ova vrsta cveća gaji.
 

Zbog lepe bele boje cvetova, kale su simbol nevinosti i mladosti, pa se zato od davnina koriste za venčane bukete. 

Sve zavisi od kvaliteta lukovice. Ona ne sme da bude zaražena i mi pre nego što je zasadimo koristimo neke preparate koji je dezinfikuju. Obično u jednu kućicu za sadnju stavimo po dve ili tri lukovice. Rasađivanje smo uglavnom radili polovinom ili najkasnije krajem juna, a onda ih zalivamo sve do septembra, kada očekujemo prve cvetove“, ističe Slobodan.

Međutim, imamo i drugačija iskustva. Prošle godine, na primer, sadili smo lukovice u septembru i one su cvetale od proleća sve do sada. Vreme sadnje im ništa ne smeta. Kasnije, kada počne intenzivno zalivanje i toplije vreme, one vrlo brzo olistaju. Zato se cvetovi uglavnom očekuju od septembra, pa ako je blaga zima, sve do decembra. Naravno, oni cvećari koji greju plastenike cvetove imaju i tokom zime“, dodaje naš domaćin.
 

Slobodan Milovanović, cvećar iz Sefkerina - ©Agromedia 

Zbog lepe bele boje cvetova, kale su simbol nevinosti i mladosti, pa se zato od davnina koriste za venčane bukete. Osim toga, zbog svoje elegancije, kale se često koriste i kao suze. U svakom slučaju, za koju god priliku da odlučite da kupite kalu, sigurno nećete pogrešiti!

Sagovornik:
Slobodan Milovanović, cvećar iz Sefkerina 

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti