Otkrivamo vam sve što niste znali o kalama!

Otkrivamo vam sve što niste znali o kalama!

Prošle nedelje posetili smo Sefkerin, mesto koje se nalazi u opštini Opovo. To selo poznato je po proizvodnji kala. Šta bi sve trebalo da znamo o ovim lepim i neobičnim cvetovima i kako se oni gaje saznali smo na imanju porodice Milovanović.

Naši domaćini, bračni par Milovanović, razlikuju se od većine penzionera. Oni, kažu, nisu navikli da ne rade, pa su se iz Pančeva vratili na svoje porodično imanje u Sefkerinu i počeli da se bave proizvodnjom kala. Danas su jedni od najvećih cvećara u svom kraju, pa su zato bili idealni sagovornici na temu gajenja ovog neobičnog cveća.

Proizvodnjom kala počeli smo da se bavimo 2009. godine, sa jednim plastenikom i oko 1.000 lukovica. Danas imamo 5 plastenika i oko 6.000-7.000 lukovica. Prvo ulaganje bilo nam je u lukovice. Kasnije smo od prihoda koje smo ostvarivali širili proizvodnju“, rekao nam je gospodin Slobodan Milovanović.
 

Cvet kale - ©Agromedia

Kod kala je dobro što se najviše ulaže samo na početku proizvodnje, upravo u tu prvu količinu lukovica i podizanje plastenika. Zbog kvaliteta lukovica, najbolje je da se one vade na oko 3 godine. Onda se izdvoje mlađe koje bi mogle da se zasade, ali više nisu potrebna značajna ulaganja“, dodaje on.

Ukoliko niste znali, kale, kada ih kupite, mogu ostati sveže u vazi od 12 do 15 dana, u nekim slučajevima čak i 20. Jedino je, naravno, poželjno da im na nekoliko dana promenite vodu i tada skratite drške barem za nekoliko centimetara.
 

Pupoljak kale - ©Agromedia 

Pretpostavljam da bi ljude koji bi počeli da se bave ovim poslom zanimalo ima li kupaca za kale i kakva je njihova cena. Mogu da kažem da ima kupaca, a cene zavise od ponude i tražnje. Sada su skuplje zato što je manja ponuda, a zimi, tokom decembra, januara i februara, cena je još veća. U to vreme jedan lep cvet, visine od oko metar ili malo više, može da košta i do 150 dinara“, naglašava Milovanović.

Kala je višegodišnja biljka i kao i većina cvetova voli toplotu i dosta vode. Naš domaćin ispričao nam je detaljnije kako se ova vrsta cveća gaji.
 


Zbog lepe bele boje cvetova, kale su simbol nevinosti i mladosti, pa se zato od davnina koriste za venčane bukete. 

Sve zavisi od kvaliteta lukovice. Ona ne sme da bude zaražena i mi pre nego što je zasadimo koristimo neke preparate koji je dezinfikuju. Obično u jednu kućicu za sadnju stavimo po dve ili tri lukovice. Rasađivanje smo uglavnom radili polovinom ili najkasnije krajem juna, a onda ih zalivamo sve do septembra, kada očekujemo prve cvetove“, ističe Slobodan.


Međutim, imamo i drugačija iskustva. Prošle godine, na primer, sadili smo lukovice u septembru i one su cvetale od proleća sve do sada. Vreme sadnje im ništa ne smeta. Kasnije, kada počne intenzivno zalivanje i toplije vreme, one vrlo brzo olistaju. Zato se cvetovi uglavnom očekuju od septembra, pa ako je blaga zima, sve do decembra. Naravno, oni cvećari koji greju plastenike cvetove imaju i tokom zime“, dodaje naš domaćin.
 

Slobodan Milovanović, cvećar iz Sefkerina - ©Agromedia 


Zbog lepe bele boje cvetova, kale su simbol nevinosti i mladosti, pa se zato od davnina koriste za venčane bukete. Osim toga, zbog svoje elegancije, kale se često koriste i kao suze. U svakom slučaju, za koju god priliku da odlučite da kupite kalu, sigurno nećete pogrešiti!

Sagovornik:
Slobodan Milovanović, cvećar iz Sefkerina 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica