Ratari konačno PRIZVALI SNEG! – Topla zima uslovila brži rast pšenice

Ratari konačno PRIZVALI SNEG! – Topla zima uslovila brži rast pšenice

Do pre samo nekoliko dana proizvođači koji su ove jeseni zasejali pšenicu prizivali su sneg kako bi se sprečila šteta ove kulture zbog njenog naglog rasta i bokorenja. Kako god da su prizivali snežne pahulje, izgleda da je imalo efekta jer je sneg danas pada širom Srbije, a očekuje se i do 40 centimetara snežnog pokrivača!

sneg na njivi sa mladom pšenicom

Zbog izrazito tople zime, pšenica koja je jesenas posejana počela je naglo da bokori i raste, a da ne bi morali da koriste regulatore rasta što bi im dodatno poskupleo proizvodnju, ratari su do pre samo nekoliko dana prizivali sneg. Ovako topla zima sa druge strane ne pogoduje ni voćkama a i semenske kuće dovodi u problem, više o tome pročitajte ovde: Da li smo na pragu NESTAŠICE SEMENA? – Evo šta najviše brine naše proizvođače!

Draško Živković iz Malog Crnića u Braničevskom okrugu rekao je za Betu da je bolja pšenica koja je zasejana kasnije jer je rana naglo izrasla, povećava lisnu masu, a slabije se razvija koren.

“Pšenica je u relativno dobrom stanju, bolja je kasnije zasejana jer je nižeg rasta i sada je potreban sneg i mraz kako bi se zaustaviio njen rast i kasnije poleganje, a posledica toga bila bi slabiji prinos. Ako i dalje budu visoke temperature u sred zime bićemo prinudjeni da koristimo regulator rasta, što povećava troškove proizvodnje”, rekao je Živković, koji je pšenicom zasejao 30 hektara.

A sudeći prema izveštaju Hidrometeorološkog zavoda izgleda da su im želje uslišene.

U većem delu Srbije danas, ujutro i pre podne očekuju se mešovite padavine – kiša i sneg, a popodne i uveče oblačnost će oslabiti, pa se očekuje kratkotrajni prestanak padavina, na jugu Srbije i uz delimično razvedravanje, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na severozapadu Srbije će danas biti oblačno i veći deo dana suvo. U toku noći sa jugozapada Srbije se očekuje novo naoblačenje sa snegom.

Upozorava se na snežne padavine u brdsko-planinskim predelima danas i za vikend i početkom naredne sedmice. Predviđa se formiranje i povećanje visine snežnog pokrivača za 15 do 40 cm, naročito na planinama.


Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, u Negotinskoj Кrajini povremeno jak, a u toku noći se pojačanje vetra očekuje i u planinskim predelima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica