Prasića za tov u Srbiji NEMA ili im je CENA PREVISOKA

Prasića za tov u Srbiji NEMA ili im je CENA PREVISOKA

Prasadi za dalji tov u Srbiji nema ili su jako skupa, kaže naš sagovornik Milovan Ivanković iz Zasavice. Ako se i nađe po neko prase cena mu je 500 dinara za kilogram + porez, a prasd uglavnom iznose od 27 do 28 kilograma.

 

U poslednjih desetak godina uništili smo našu proizvodnju, kaže ovaj proizvođač. Prasad su bila jeftinija od tovljenika što je dovelo do gubitka interesovanja za ovu proizvodnju. Ozbiljni sistemi kao što su Delta agrar, Almex, Farma….

Proizvode prasad za sebe i tek po nešto imaju za prodaju, a druge velike kompanije koje su tržište snabdevale prasadima u poslednjih godinu dana su ugašene.

Trenutno uvoz prasadi nije smetnja, ali ako se bude uvozilo previše ove stoke, vrlo brzo ćemo doći do hiperprodukcije tovljenika pa ce i njihova cena biti niska i opet ćemo biti u problem, kaže Milovan.

Moramo da napravimo plan i da ne dozvolimo da se preko trgovinskih lanaca obavlja uvoz svinjskog mesa, jer se tako zaobilaze tovljači i klanice pa ćemo vrlo brzo postati zavisni isključivo od uvoza.

Znači mora da se napravi plan kako bi svi igrači na tržištu imali neki svoj interes.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica