Da li smo na pragu NESTAŠICE SEMENA? – Evo šta najviše brine naše proizvođače!

Da li smo na pragu NESTAŠICE SEMENA? – Evo šta najviše brine naše proizvođače!

Ovako topla zima bez snega odavno se nije desila u Srbiji i ako je sudeći prema različitim faktorima za mnoge poljoprivrednike pod velikim je znakom pitanja predstojeća sezona, ali i celokupna proizvodnja.

U stopu nas prati poskupljenje mineralnih đubriva, goriva i repromaterijala pa je proizvođačima već dodatna finasijska prepreka izvođenje računice za narednu sezonu. Kada na to dodamo ovako toplu zimu pitanje koliko je ova proizvodnja za njih na kraju isplativa.

Da li smo na pragu nestašice semena?

Sa svih strana čujemo da semena za ovu godinu ima sasvim dovoljno i da proizvođači ne moraju o tome da brinu. Ipak informacije do kojih je naš portal došao je da mnoge domaće semenske kuće imaju ozbiljnih problema sa proizvodnjom semenskog materijala.

S obzirom na to da se klima nekoliko godina unazad izrazito menja i da su zime sve toplije, ostvariti ovakvu proizvodnju biće sve izazovnije. Ali bojazan da će se ovo obistiniti ide i korak dalje.

Pa se tako oni sa kojima smo mi razgovarali pribojavaju da će ako se ponovi još jedna ovakva 2022. godina moći samo da stave ključ u brave i zatvore svoju proizvodnju. Pa ipak ni setva „semena sa tavana“ odnosno nedeklarisanog semena nije se dobro pokazala za mnoge porizvođače sa juga Srbije, više o tome pročitajte ovde: RATARI na jugu zabrinuti: SLABIJE BOKORENJE PŠENICE iz nedeklarisanog semena

Topla zima najavljuje niže prinose

Ova topla zima ne donosi  ništa dobro ni našim voćarskim kulturama. I dok je do pre nekoliko godina početak cvetanja mnogih voćnih kultura kretalo u maju, sada se već u prvom mesecu u godini – januaru neke voćke dobile svoje pupoljke.

Naime u malom broju zasada breskvi i nektarina sa ranostasnim sortimentom došlo je do bubrenja pupoljaka. Kretanje vegetacije je uočeno na određenim mestima na Fruškoj gori kao i na peskovitim terenima na severu zemlje (Subotica i Senta), navodi se u objavi Prognozno izveštajne službe.

Ovo je značajan problem jer ukoliko dođe do bubrenja pupoljaka u vlažnim uslovima lakše se stvaraju infekcije prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve, ali i drugih biljnih infekcija. Pa tako razvoj bolesti u ovim ranim fazama može dodatno ugroziti voćne kulture. To onda dodatno uslovljava i prekomernu upotrebu pesticida, što opet dovodi u pitanje bezbednost hrane koju jedemo.


pupoljci breskve

Visoke temperature u decembru i januaru, ali i pad temperature koji se očekuje u aprilu, napraviće velike štete voćarskim kulturama u Srbiji, pa će samim tim i prinosi biti niži, rekao je prof. Zoran Keserović, više o tome pročitajte ovde: Ove godine ROD VOĆA u Srbiji biće niži – Rusija NAGLO POVEĆAVA površine pod jabukom.

Kada govorimo o ratarskim kulturama ovako topla zima uticaće na povećanu pojavu i množenje glodara na njivama, što će mlade biljke može dodatno da poremeti. Vremenski uslovi tokom decembra i januara pogodovali su i razvoju lisnih vaši i cikada na njivama.


Takođe, pregledom useva pšenice, registrovane su i rupe od poljskih miševa kojih trenutno nema mnogo, ali koje će se, ukoliko se temepratura ne spusti dodatno povećavati, upozorenje Prognozno izveštajne službe.

 


A šta najviše brine proizvođače?

Pored izrazito tople zime i moguće nestašice smenskog materijala, naše poljoprivrednike ipak više brinu neka druga pitanja koja su i sami postavljali na našem Facebook nalogu.

Na pitanje šta bi oni, ukoliko bi bili u mogućnosti pitali novu ministarku poljoprivrede, dobili smo najrazličitije komentare, a neki od njih su “Kada će biti  li isplata subvencija za priplodne ovce za 2022.godinu”, zatim “Zašto nije isplaćena doplata za suncokret”, ali i “Kada će hladnjačari isplatiti novac voćarima za maline za prethodnu godinu”.

Ipak ono što najviše brine naše proizvođače, a što se može videti po komentarima na našoj objavi jeste pitanje da li nova ministarka poljoprivrede ima dovoljno kompetencije i znanja da se bavi interesima poljoprivredne proizvodnje i proizvođača.

Ukoliko i vi imate neko pitanje koje je biste postavili našoj aktulenoj ministarki poljoprivrede UKLJUČITE SE i ostavite u komentaru ispod teksta, a mi ćemo se potruditi da to pošaljemo na pravu adresu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica