Pravilnik koji će olakšati poslovanje svima onima koji se bave proizvodnjom hrane od životinjskog porekla stupiće na snagu prvog januara naredne godine.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodorivrede i Uprava za veterinu, donose “Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, područje za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla” kojim se od 1. januara 2018. godine:
Možda vas zanima
Da li nam preti nestašica ajvara?
28/08/2020
- olakšava poslovanje malim proizvodnim kapacitetima – smanjuju finansijska opterećenja i administrativne prepreke kroz odstupanja u pogledu izgradnje, uredjenja i opremanja objekata;
- omogućava korišćenje tradicionalnih alata, materijala i postupaka za proizvodnju gastronomskih proizvoda;
- podstiče ekonomija na selu – valorizuje povezanost sopstvene proizvodnje i prerade na gazdinstvu i prodaja malih količina proizvoda direktno potrošaču.
Navedena „Pravila o fleksibilnosti“ su set odstupanja od opštih pravila bezbednosti hrane, imajući u vidu:
- Smanjene rizike u poslovanju (male količine, jasne procedure, tradicionalne metode potvrdjene dugim vremenskim periodom) uz fokus na bezbednost proizvoda za kupce i potrošače;
- Interes potrošača uz želju da se očuva tradicija i ponuda tradicionalnih proizvoda;
- Zaštitu ekonomije na selu – okvir koji omogućava da poljoprivrednici uspostave preradne aktivnosti na gazdinstvu i dodaju vrednost sirovini – mleku i mesu koje proizvode.
Promocija zajedničkih rezultata odnosi se na:
- Kvalitet, osnaživanje malih i tradicionalnih proizvodjača,
- Novu politiku za bezbednost i kvalitet proizvoda od mesa i mleka
- Nacionalne mere za proizvodnju preradu i promet u objektima malog kapaciteta i tradicionalnoj proizvodnji.
Komentari