Novi pravilnik olakšaće preradu mesa na poljoprivrednim gazdinstvima

Novi pravilnik olakšaće preradu mesa na poljoprivrednim gazdinstvima

Pravilnik koji će olakšati poslovanje svima onima koji se bave proizvodnjom hrane od životinjskog porekla stupiće na snagu prvog januara naredne godine.

Kobasica - © Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodorivrede i Uprava za veterinu, donose “Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, područje za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla” kojim se od 1. januara 2018. godine:

  • olakšava poslovanje malim proizvodnim kapacitetima – smanjuju finansijska opterećenja i administrativne prepreke kroz odstupanja u pogledu izgradnje, uredjenja i opremanja objekata;
  • omogućava korišćenje tradicionalnih alata, materijala i postupaka za proizvodnju gastronomskih proizvoda;
  • podstiče ekonomija na selu – valorizuje povezanost sopstvene proizvodnje i prerade na gazdinstvu i prodaja malih količina proizvoda direktno potrošaču.

Navedena „Pravila o fleksibilnosti“ su set odstupanja od opštih pravila bezbednosti hrane, imajući u vidu:

  • Smanjene rizike u poslovanju (male količine, jasne procedure, tradicionalne metode potvrdjene dugim vremenskim periodom) uz fokus na bezbednost proizvoda za kupce i potrošače;
  • Interes potrošača uz želju da se očuva tradicija i ponuda tradicionalnih proizvoda;
  • Zaštitu ekonomije na selu – okvir koji omogućava da poljoprivrednici uspostave preradne aktivnosti na gazdinstvu i dodaju vrednost sirovini – mleku i mesu koje proizvode.

Promocija zajedničkih rezultata odnosi se na:

  • Kvalitet, osnaživanje malih i tradicionalnih proizvodjača,
  • Novu politiku za bezbednost i kvalitet proizvoda od mesa i mleka
  • Nacionalne mere za proizvodnju preradu i promet u objektima malog kapaciteta i tradicionalnoj proizvodnji.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica