Hogan: Srbi se bez razloga plaše prodaje zemlje strancima

Hogan: Srbi se bez razloga plaše prodaje zemlje strancima

Prodaja poljoprivrednog zemljišta jeste veoma osetljivo pitanje, ali se toga ne treba plašiti, jer Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ne otvara vrata za kupovinu zemljišta građanima EU bez ikakvih ograničenja, rekao je evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan (Phil).

Srbi se bez razloga plaše prodaje zemlje strancima - © Pixabay 

„SSP podrazumeva da od 1. septembra 2017. neće biti diskriminacije između građana Srbije i EU dok kupuju nekretninu, uključujući i poljoprivredno zemljište, a srpske vlasti i dalje mogu da regulišu uslove kupovine zemljišta, ako se ti uslovi jednako primenjuju”, rekao je Hogan za sajt Agrosmart.

On je podsetio da, nakon prethodnih proširenja EU, progresivna liberalizacija kupovine zemljišta nije dovela do toga da stranci u značajnijoj meri stiču ili kupuju oranice u novim zemljama članicama.

„Zapravo, državljani EU ili kompanije već mogu u Srbiji da kupe zemljište preko kompanije registrovane u Srbiji, a do sada se to desilo samo u ograničenom obimu. Uostalom, kao i u svim sektorima privrede, strane investicije ne treba posmatrati sumnjičavo: one mogu doneti novu tehnologiju i znanje i doprineti poboljšanju konkurentnosti poljoprivrede u Srbiji. Zbog toga ne smatram da je neophodno razmišljati o promeni uslova SSP-a u tom pogledu“, kazao je Hogan.

Osvrćući se na IPARD program koji Srbija još ne koristi zbog toga jer nije ispunila sve uslove, on je kazao da bi njegova primena mogla da krene početkom 2018. godine.

Srbi se bez razloga plaše prodaje zemlje strancima - © Pixabay

On je ocenio da su vlasti u Srbiji “posvećene” i da su na pravom putu da završe sav pripremni posao, ali da još postoji niz otvorenih pitanja koja treba rešiti pre nego što revizori Evropske komisije dođu ponovo u Srbiju, kako bi ocenili da li su ispunjeni uslovi za sprovođenje IPARD-a.


„Novac je namenjen da pomogne ruralnom razvoju u Srbiji i zadržaće tu namenu, ali ne možemo više da trošimo vreme na dovršavanje odgovarajućeg sistema implementacije kako bismo osigurali da se sredstva konačno investiraju tamo gde su i potrebna”, rekao je Hogan.

Govoreći o liberalizaciji trgovine poljoprivrednim proizvodima između Srbije i EU i dešavanjima na evropskom tržištu, on je ocenio da srpski farmeri ne bi trebalo da se plaše da će domaće tržište biti preplavljeno proizvodima iz EU koji bi ugrozili lokalnu proizvodnju i dodao da se u područjima koja su već liberalizovana, to nije desilo.

„Pozitivan trgovinski bilans značajno se povećao u poslednje dve godine, uprkos rasporedu liberalizacije predviđenom u SSP-u. U 2016. godini, pozitivan trgovinski bilans Srbije sa EU za osnovne poljoprivredne proizvode iznosio je više od 440 miliona evra, 12 odsto više nego u 2015. godini”, kazao je Hogan.


Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica