Trulež od kiše desetkovao ovogodišnje JAGODE i VIŠNJE u leskovačkom kraju

Trulež od kiše desetkovao ovogodišnje JAGODE i VIŠNJE u leskovačkom kraju

Leskovac 22.o6.2023. godine: Na području Jablaničkog upravnog okruga višnja, uglavnom Oblačinska rana, se gaji na površini od oko 1.600 hektara. Očekivani rod ove godine je oko 10 tona po hektaru. Međutim, višednevne prolećne kiše značajno su umanjile ovogodišnji rod višnje, a njen kvalitet svele na nivo druge klase.

Jagodari iz Karađorđevca

Retki berači voća, koji ručno beru višnju, u leskovačkom kraju traže od 30 do 40 dinara po kilogramu, pa se mnoga domaćinstva razmišljaju da li da uopšte višnju za otkup oberu ili ne?

Višnja bogato rodila, ali je otkup nesiguran

Na području ovog okruga kojeg čine 6 opština sa juga Srbije se uglavnom gaji voće i povrće. Ovogodišnja, pak, pšenica zasejana  na brojnim parcelama duž obala Južne Morave prilično je polegla, a žetva će zbog kišnicom natopljenog terena najverovatnije biti odložena za dvadesetak dana, radi postizanja odgovarajuće suvoće zrna.

Ipak, od ovogodišnje kiše najveću štetu pretrpeli su jagodari.

Jagoda se, po našim saznanjima u nadležnoj gradskoj upravi, u ovom regionu gaji na površini od oko 200 hektara. Deset posto tih površina pod jagodom su na Cerničkom brdu u ataru sela Karađorđevac.

Tokom 11-te tradicionalne manifestacije „Dani jagode u Karađorđevcu“ obišli smo domaćinstvo 68-godišnjeg Đorđa Jovanovića iz Karađorđevca.

Cerničke jagode angažuju celo domaćinstvo

Ovaj vredni domaćin u svom posedu ima oko 60 ari novozasađene jagode sorte Zenga, 60 ari pod voćnjakom i 50 ari pod zasadom vinove loze, ali i lepo uređenu okućnicu. Njegov sin Zoran Jovanović već drugu godinu za redom tokom manifestacije „Dani jagode“ prima specijalnu nagradu za vrhunski kvalitet jagode. U mini-kvizu organizovanom u Mesnoj zajednici  „Karađorđevac“ tokom ove zanimljive privredno-turističke manifestacije, Zoran Jovanović je dobio posebnu nagradu i za iskazano znanje o gajenju jagode, pred stručnjacima leskovačkog Zavoda za poljoprivredu.

„Ponosan sam na svoju decu i srećan sam što su se opredelili da sačuvaju imanje i višegopdišnju tradiciju porodice  u gajenju jagode. Ove godine očekivani rod jagode je podbacio i sa velikom štetom. Od ubrane jedne tone jagode oko 300 kilograma je brzo kaliralo i otišlo u drugu klasu…“, priča nam sa setom u glasu u ime svoje  porodice Đorđe Jovanović.


Pad otkupnih cena

Sa njim se u celosti slažu, u našem razgovoru i njegove prve komšije Miša Stojanović i naturalizovani Leskovčanin Nenad Ožegović.

„Ovogodišnja otkupna cena od oko 300 dinara u startu za pet dana neprekidne prolećne kiše pala je na jedva  100 dinara i jagoda je većim delom otišla u drugu klasu…“, jadaju se gotovo u jednom glasu vredne komšije iz Karađorđevca, malog i pitomog sela udaljenog jedva 12 kilometara od centra Leskovca.

Prema našem saznanju selo Karađorđevac je formirano 1906. godine kada je od starog malenog naselja imenom Cernica promenilo naziv u Karađorđevac  u čast vođe Prvog srpskog ustanka. Danas broji oko 330 stanovnika  skućenih u 133 domova. Selo u svom ataru ima oko 790 hektara površine od kojih obradive blizu 500 hektara  i mahom pod voćem i ranim povrćem.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica