CENE STOKE: rast u svinjarstvu, dok ostale cene variraju od pijace do pijace

CENE STOKE: rast u svinjarstvu, dok ostale cene variraju od pijace do pijace

Varirajuće cene teladi i jagnjadi, dok rastu cene svinja, prasadi i tovnih svinja.

Prasad

Blagi rast cena teladi na području Užica, dok je niža u Kraljevu

Telad skuplja u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Užicu, jer je dominirao iznos od 580 din/kg. Reporteri STIPS iz Kraljeva zabeležili su pad otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma u klanicama na području raškog regiona, pošto je otkup najčešće obavljan za 600 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu protekle je sedmice došlo do rasta prodajne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma na dominantnih 480 din/kg. Dominantna otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 700 din/kg u klanicama na području braničevskog regiona. Za otkupljenu tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma plaćali su 550 din/kg, dok je dominantna otkupna cena krava za klanje SM rase iznosila 230 din/kg. Klaničari sa područja severnobačkog regiona evidentirali su pad otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma na dominantnih 360 din/kg. Protekle je sedmice evidentiran otkup muške teladi u klanicama na području moravičkog regiona po dominantnoj ceni od 500 din/kg i ženske teladi po dominantnoj ceni od 450 din/kg. Dominantna otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma bila je 350 din/kg u klanicama na području jablaničkog regiona. Cena se nije menjala u odnosu na prethodnu sedmicu uprkos dobroj ponudi. Na stočnoj pijaci u Leskovcu je izostala prodaja teladi i ostalih kategorija goveda. Solidna ponuda teladi u klanicama na području pirotskog regiona po dominantnoj ceni od 500 din/kg. Za otkupljene tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma odgajivači su protekle sedmice plaćali 440 din/kg.

Skuplja prasad na području Užica, tovne svinje skuplje na području Šapca

Rast otkupne cene prasadi zabeležen je u klanicama na području zlatiborskog regiona, jer je otkup najčešće vršen po ceni od 550 din/kg. Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša u odnosu na prvu sedmicu maja. Dominirao je iznos od 260 din/kg. Obim ponude i otkupljenih grla bio je zadovoljavajući po mišljenju odgajivača. Na stočnoj pijaci u Kraljevu, došlo je do pada prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, pošto je tokom druge sedmice maja dominirao iznos od 260 din/kg. U klanicama na području jablaničkog regiona je evidentiran rast otkupne cene prasadi iste kategorije, jer je dominirao iznos od 480 din/kg, uz dobar obim otkupljenih grla. Niža je bila otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i u klanicama na području zaječarskog regiona Najčešća otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 500 din/kg u klanicama na području raškog regiona. Za otkupljene tovne svinje klaničari su u zavisnosti od kvaliteta i telesne mase grla plaćali od 210 do 230 din/kg, dok je dominantna otkupna cena krmača za klanje iznosila 180 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kraljevu nije bilo promene, kako u pogledu ponude i tražnje, tako i u pogledu otkupnih cena u odnosu na prvu sedmicu maja.

Jagnjad skuplja na području Šapca, Užica i Požarevca, a jeftinija na području Čačka, Niša, Kraljeva i Pirota

Otkupna cena jagnjadi bila je viša u klanicama na području Šapca i okolnih mesta u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 420 din/kg. Rast cene jagnjadi evidentiran je na pijaci žive stoke u Užicu, pošto su se najčešće mogla pazariti za 420 din/kg. Reporteri STIPS iz Požarevca protekle su sedmice zabeležili rast prodajne cene ovaca, na stočnoj pijaci u ovom gradu, na dominantnih 210 din/kg. Na stočnoj pijaci u Čačku došlo je do pada prodajne cene jagnjadi u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 380 din/kg. Jagnjad su bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Nišu u odnosu na prethodnu sedmicu, pošto su se najčešće mogli pazariti za 500 din/kg. Pad prodajne cene jagnjadi evidentiran je protekle sedmice i na stočnoj pijaci u Kraljevu. Dominirao je iznos od 410 din/kg. Niža je bila prodajna cena jagnjadi i na stočnoj pijaci u Pirotu, pošto je dominirao iznos od 500 din/kg u sedmici za nama. Na stočnoj pijaci u Loznici mogla su se pazariti jagnjad za 420 din/kg u periodu od 8. do 14. maja. Pored jagnjadi u ponudi je bilo jaradi po ceni od 230 din/ kg, ovca po ceni od 210 din/kg i koza po ceni od 120 din/kg. Klaničari sa ovog područja otkupljivali su jagnjad sa ovog područja po dominantnoj ceni od 400 din/ kg i ovce po dominantnoj ceni od 200 din/kg.

Vesti

Širom Srbije poljoprivrednici traktorima blokiraju puteve, nezadovoljni otkupnom cenom poljoprivrednih proizvoda i uskraćenim benefitima od strane države. Na ulice su u mirnu vožnju izašli stočari iz Starčeva, Bavaništa, Kisača, Bogatića, pa sve do Požarevca, Novog Sada, Subotice, Rače i drugih gradova. Sve je usledilo nakon propalih pregovora u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, a po odbijanju poziva na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Naime, iako poljoprivrednici prvog dana protesta nisu u potpunosti blokirali protok saobraćaja, najavili su da, ako im do četvrtka ne budu ispunjeni zahtevi – kreću u masovnu blokadu Beograda. Kako za Danas kaže Dejan Trajković, poljoprivrednik iz okoline Kovina, u narednim danima u planu je radikalizacija protesta. ”Prvi dan smo odlučili da traktorima stojimo kraj puteva, a za naredne dane se tek dogovaramo oko koordinacije. Ako Vlada do kraja dana ne bude zainteresovana za poljoprivrednike, i izostane reakcija, uslediće radikalizacija protesta. Sada smo krenuli i nema prestajanja“, kaže Trajković. On ističe da je sada sve u rukama Vlade, jer do sada ništa nisu rešili, a poljoprivrednici nemaju nameru da se povuku bez konkretnih ispunjenja zahteva. Prema najavama organizatora protesta, put Beograda traktorima i mehanizacijom krenuċe poljoprivrednici uz opština Kragujevac, Rača, Smederevska Palanka i Batočina. Kako napominje Goran Filipović, jedan od poljoprivrednika koji učestvuje u protestima u Novom Sadu, zahtevi predati Ministarstvu poljoprivrede stoje već deset dana ”na stolu“, a ništa se na tom polju ne rešava. ”Dva puta su propali pregovori sa Vladom, ništa nismo dogovorili. Najvažniji zahtev ne postoji – svih osam su najvažniji. Ne zna se koji je urgentniji od kojeg. Po meni je najurgentniji dizel, koji čekamo ko zna koliko godina“, kaže Filipović. Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, dodaje da je protestantima namera da na putevima bez prekida ostanu do četvrtka. “Ako predsednik ili premijerka ne potpišu naše zahteve, spremni smo u petak da krenemo traktorima do Beograda, zajedno sa ostalim udruženjima iz čitave Srbije”, upozorava Matković. Tokom prvog dana incidenti nisu zabeleženi, a na pojedinim mestima bili su prisutni lokalni policajci, dok su, prema rečima poljoprivrednika Milana Miloševiċa iz Viševca, službenici BIA vršili pritisak na organizatore da odustanu od protesta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije

Izveštaj pripremio : Institut za primenu nauke u poljoprivredi

Izvor: STIPS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica