12 vrhunskih hibrida jagoda za uspeh u proizvodnji

12 vrhunskih hibrida jagoda za uspeh u proizvodnji

Za uspešno gajenje jagoda najvažnije je izabrati dobar hibrid. Kompanija ATP Irrigation je na svom oglednom polju u Varni, kraj Šapca, predstavila 12 vrhunskih hibrida jagode iz holandskog sortimenta.  

Prema procenama stručnjaka u našoj zemlji pod jagodom trenutno se nalazi oko 7.000 hektara zemlje. Jagoda postaje ozbiljna i isplativa biljna vrsta, za koju se voćari sve više odlučuju. Uz to, ovo je i jedan od najlepših zalogaja koje čovek može pojesti, pa je zato jagoda često i rado viđena voćka na gotovo svakoj trpezi u ovo doba godine.

Ipak, da bi naša zemlja i u svetu mogla da bude konkuretna među proizvođačima voća, moramo što pre da rešimo problem neujednačenog kvaliteta domaćih jagoda.

 

Ogledno polje pokazuje da holandske sorte jagoda mogu odlično da uspevaju i na vašim prostorima, ovde u Srbiji, i da daju podjednako dobar rod i ukusne plodove kao i kod nas u Holandiji.

 

Dr Luka Radoja smatra: „Ovakvi ogledi daju ljudima odgovor na pitanje koju sortu u datim uslovima, ovde ispod Cera, treba da izaberu“.

Pošto je za uspešnu proizvodnju jagoda najvažnije početi od dobre sorte, naša ekipa odlučila je da poseti Dane jagoda u Varni, nedaleko od Šapca. Tamo su na oglednom polju firme ATP Irrigation predstavljene neke od najboljih holandskih sorti koje se mogu naći u našim krajevima, a mogli smo i da čujemo o njihovim karakteristikama iz prve ruke.

Jan – Wouter van Eck iz kompanije Fresh Forward ističe: „Veoma sam zadovoljan izgledom ovog oglednog polja. Ono pokazuje da naše sorte jagoda mogu odlično da uspevaju i na vašim prostorima, ovde u Srbiji, i da daju podjednako dobar rod i ukusne plodove kao i kod nas”.


“Naravno, postoje velike razlike u tipovima zemljišta u zemlji odakle ja dolazim i kod vas, pa je u skladu sa tim potrebno prilagoditi i sortiment. Ja sam lično danas ovde najviše oduševljen rezultatima sorte Rumba i zato bih nju posebno preporučio srpskim voćarima.”

Posetioci su na ovom lepom oglednom polju mogli da vide drugi rod jagoda i to na primeru 12 različitih holandskih sorti. Prošle godine, ove jagode rodile su samo osam nedelja posle sadnje, a kvalitet ploda bio je vrhunski. Ove godine, kvalitet je još bolji, a prinos – još veći.

 


Kod sorti Džajv, Florens, Simfonija i Zenga Zengana prinos ide i preko kilogram i 300 grama.

 


Mile Radisavljević, ATP Irrigation, kaže: „Ono što se ove godine moglo videti kod svake sorte pojedinačno jeste da je njihov genetski potencijal i da je ostvareni prinos na ovim plantažama i kod sorti koje su obrane, ali i kod sorti koje se sada beru i koje će se brati u narednim danima, na nivou od 800 grama do kilogram i 100, pa čak i kilogram i 200 grama“.

“Kod sorti Džajv, Florens, Simfonija i Zenga Zengana prinos ide i preko kilogram i 300 grama. Ovo su sve jagode iz prolećne sadnje 2014. godine, koja je obavljena negde oko 27/28. marta”.

Posetioci su na ovom oglednom polju mogli da vide i kakva se razlika dobija sadnjom u jednoredu i dvoredu, ali i zašto se preporučuje prolećna sadnja ovog voća. Naime, sa ovakvom sadnjom, kaže Mile u šali, prijem sadnica je čak 101%.

Uz to, na jesen se lakše i bolje pripremi zemlja za sadnju, pa sadnice jagoda ostaju na dubini na kojoj ste ih i posadili. Takođe, prolećna sadnja smanjuje i rizik od botritisa i rizoktonije, pa je i maksimalan prinos neizbežan.

Da li biste izdvojili neku posebnu sortu sa ovog oglednog polja?

Mile Radisavljević, ATP Irrigation: „Od ranog sortimenta bez premca je sorta Rumba. Za nju proizvođač čije je ogledno polje kaže da odnosi trku u tim ranim sortama. Od srednje ranih svakako sorta Vivaldi, a od kasnih sorti izdvojio bih sortu Džajv. Još bih rekao za sorte Vivaldi i Džajv da su tako selekcionisane, da je njihov plod veoma otporan na trulež u kišnom periodu i na plantaži se uočava da na tim sortama plodovi uopšte nisu oštećeni“.

Naša ekipa nije mogla da odluči koja nam je sorta omiljena, jer su sve bile podjednako ukusne. Zato smo pitali posetioce kako su oni zadovoljni ovim oglednim poljem i izloženim sortimentom. Svi su bili oduševljeni i odlučili su da probaju ove nove holandske sorte jagoda.

Holandske sorte jagoda odlikuju se veoma velikim genetskim potencijalom, pa se one ne mogu gajiti kao naše tradicionalne sorte. Zato je gospodin van Eck odlučio da ogranizuje treninge u Holandiji za grupe od po 5 do 6 naših proizvođača, gde će ih holandski stručnjaci naučiti kako se ove sorte najbolje gaje i kako da dobiju vrhunske prinose i kvalitet jagoda.

Ipak, ako želite da i vi budete deo ove grupe za trening, uslov je da kupite holandske sadnice za bar 1 hektar zemlje. Više informacija o svemu ovome možete da pronađete na sajtu firme ATP irrigation iz Beograda ili putem njihovih telefona.

Sagovornici:
dr Luka Radoja
Jan – Wouter van Eck, Fresh Forward
Mile Radisavljević, ATP Irrigation

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica