Svet poljoprivrede Prodavnica

Nekoliko saveta za gajenje stamene paulovnije!

Paulovnija je brzorastuće drvo koje u našoj zemlji postaje sve popularnije. Ukoliko ste razmišljali o tome da ga i vi gajite, onda su saveti koje daje diplomirani inženjer Vladimir Milutinović kao stvoreni za vas!

U poslednje vreme veoma popularna vrsta drveća koja se kod nas počinje gajiti jeste paulovnija. Paulovnija spada u drveće prvog reda, poreklom iz Kine, koje se kod nas gaji zbog svoje sposobnosti da za izuzetno kratko vreme formira veliku lisnu masu, odnosno veliki prirast.

Paulovnija – brzorastuće drvo

Biljka paulovnija od trenutka setve za samo jednu godinu poraste i do 2,5m u visinu, a za narednih 7 ili 8 godina može dostići prečnik samog debla i do 20 ili 25cm. Nijedna druga drvenasta vrsta nema tako veliki prirast kao što je paulovnija.

Sadnice paulovnije - ©Agromedia

Gajenje paulovnije

Prilikom gajenja drveta paulovnije potrebno je znati da joj je neophodna dovoljna količina hraniva, odnosno kvalitetnog zemljišta, kao i dovoljna količina vode.

Proizvodnja samih biljaka paulovnije može biti iz semena ili se mogu kupiti gotove biljke. Prilikom proizvodnje biljke iz semena, možemo ga posaditi u saksije, a u rano proleće u plastenik ili baštu. Biljka se može jednom presaditi do finalne sadnje u baštu.

Paulovnija cveta u onom delu godine kada nema pčelinje paše i kada se ona može koristiti kao bitan izvor polena i nektara za pčelarstvo.

Da bismo omogućili da biljka narednih 6 ili 7 godina produkuje veću količinu lisne mase, potrebno ju je saseći do panja, a izraz za to je čepovanje. Tada biljka sa izuzetno jakim i stabilnim korenom dobija dovoljno snage da oformi novo stablo, novu količinu lisne mase i ima izuzetno jak porast.

dipl. inž. Vladimir Milutinović i drvo paulovnija - ©Agromedia

Naravno, uslovi gajenja paulovnije nisu mogući u svim regionima naše zemlje. Potrebno joj je duboko humusno tlo, dovoljna količina vode, povoljno sunce, kao i agrotehničke mere obrade zemljišta.

Zaštita paulovnije

Prilikom gajenja paulovnije ne postoji zvanična mera prema kojoj se biljka može štititi od određenih oboljenja kao što su insekti i druge štetočine. Međutim, dobro je uraditi neke preventivne mere da bismo zaštitili zasad paulovnije koji se kasnije može upotrebljavati kao osnova za proizvodnju drvne mase. Dobijena masa može se koristiti kako u proizvodnji nameštaja, tako i u proizvodnji različitih vrsta sirovinskih baza za proizvodnju papira, furnira…

Medonosna paulovnija

Gajenje paulovnije je kod nas do sada bilo popularno kao gajenje dekorativne vrste, a paulovnija je poznata i kao veoma bitna medonosna vrsta.

Zato su zasadi paulovnije veoma popularni i kod pčelara. Ona cveta u onom delu godine kada nema pčelinje paše i kada se ona može koristiti kao bitan izvor polena i nektara za pčelarstvo, a samim tim spada u vrste koje se ne prskaju, što je organski ili integralni način pčelarenja.

Prilikom oblikovanja biljke možemo je orezivati po potrebi da bismo formirali kvalitetno, razgranato stablo ili pak izuzetno visoko stablo, što znači da dobijamo biljku koja je izdignuta i do nekoliko metara u visinu.

Paulovnija se kod nas u poslednje vreme koristi i kao veoma bitna tržišna biljka pa se tako na različitim mestima mogu kupiti gotove sadnice stare nekoliko meseci, jednu ili više godina. Takve sadnice se bez ikakvih problema mogu posaditi u vrtu ili u većem zasadu i imaćemo uspešno gajenu biljku paulovnije.

Sadnice paulovnije - ©Agromedia

Gajenje biljke paulovnije iziskuje određeno mesto u samom dvorištu. Pretpostavljamo da takva biljka koja ima izuzetno jak porast zauzima primarno mesto u vrtu, što znači da joj je potrebno nekoliko metara širine.

Orezivanje paulovnije

Biljka se može veoma lako oblikovati. Prilikom oblikovanja biljke možemo je orezivati po potrebi da bismo formirali kvalitetno, razgranato stablo ili pak izuzetno visoko stablo, što znači da dobijamo biljku koja je izdignuta i do nekoliko metara u visinu.

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari