MINISTARSKA VRTEŠKA

MINISTARSKA VRTEŠKA

Retko tužan, nostalgičan i politički košmaran početak maja. I nebo je plakalo 3.i 4. uz godišnjicu od masakra devet učenika i čuvara u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, kao i ubistva devetoro mlađih meštana mladenovačkoih sela Dubone i Malog Orašja. Nije to samo dan, kako su objavili pojedini mediji, kada je stalo sve, već kada smo svi trebali da stavimo prst na čelo i zapitamo se: zbog čega, zašto, ko je zakazao i naravno ima li krivaca?!

Agromedia kolumna

Posle nekoliko meseci čekanja konačno je formirana izvršna vlast, odnosno nova Vlada Srbije sa resornim ministarstvima. Kada su čuli ko je novi ministar nekolicina nezadovoljnih poljoprivrednika upalila je traktore i stigla do zgrade Predseništva u Beogradu. Obeležen je još jedan Međunarodni praznik rada tokom kojeg je malo kome bilo jasno šta se slavi: borba za radnička prava ili tri slobodna dana?

više od istog autora

Oni koji se rugaju ovom prazniku ne misle dobro o radu kao jednoj od najznačajnijih čovekovih vrlina i vrednosti. Podsmejavaju se svima koji stvaraju nove vrednosti, naravno i poljoprivrednicima, kao i onima što unapređuju procese i sadržaje života.

Miris roštilja je samo ikonografija i dimna zavesa za skrivanje obesmišljenih sindikalnih organizacija, ćutanja na teme radničkih problema i neprestane rovovske borbe sa poslodavcima, ali i posredovanjem države oko minimalnih, ali i redovnih zarada…

Zagovornici takozvanog liberalnog kapitalizma i političari opšte prakse uz svoje podaničke i nedorasle medije, upravo su, najviše doprineli srozavanju praznika rada. Kod nas!

 O POLJOPRIVREDI BIRANIM REČIMA

Početak petog meseca za domaće poljoprivrednike bitan je, iz najmanje, dva razloga. Formirana je nova Vlada Srbije pa samim tim i ustoličen novi resorni ministar dobro poznata politička persona Aleksandar Martinović.

U ekspozeu mandatara, odnosno novog predsednika vlade Miloša Vučevića, biranim rečima se govorilo o značaju, unapređenju i šansama ove privredne grane. Uz navođenje da poljoprivreda ima značajan udeo u BDP-u srpske ekonomije, naglašen je i podatak, da je u njoj petina svih zaposlenih u našoj zajednici. Nadasve, poljoprivreda je jedina grana privrede koja ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.

„Zbog toga će nova vlada kroz partnerski odnos, realna rešenja i ekonomski zasnovanu podršku, učiniti maksimalni napor da poljoprivredu i prehrambeni sektor postavi na visoko mesto u srpskoj ekonomiji“ – podvučeno je u ekspozeu.


BEZREZERVNA PODRŠKA

Pored ostalog, u navedenom dokumentu, najavljeno je da će biti sprovedene brojne mere unapređenja agrara uz, vrlo bitni, završetak digitalizacije. Jedan od prioriteta biće mere revitalizacije i rasta stočarske proizvodnje, odnosno unapređenje sistema podsticaja u sektoru mlekarsta i drugim projektima i sadržajima proizvodnje i prerade hrane.

Poručeno je da će vlada nastaviti sa merama kreditne podrške i projektnog finasiranja kako bi tu vrstu sredstava učinila povoljnijom u odnosu na komercijalna, odnosno dobijena od banaka i sličnih finsijskih organizacija.

Sve ove kao i brojne druge aktivnosti u poljoprivredi, navedeno je u ekspozeu, pratiće stalni rast agrarnog budzeta o čemu svedoči podatak da je isti sa 40,3 milijarde pre 12 godina dostigao aktuelnu sumu od 114,3 milijarde dinara. To je skoro tri puta uvećan iznos.


Kao jedna od velikih šansi i zamaha za domaću poljoprivredu naveden je u nedavno potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, čime su kako je rečeno, otvorena vrata jednog mega, odnosno nepreglednog tržišta. Praktična realizacija Sporazuma trebala bi da se aktivira do kraja godine.

MINISTRI SE MENJAJU, PROBLEMI OSTAJU

 Uz sve navedene mere poljoprivrednike iritira to što im godinama „izmiče“ izbor resornog ministra sa kojim bi bili zadovoljni. Shvataju oni da je ta funkcija takozvani deo stranačakog „plena“ i da se na nju ne dolazi po zaslugama, kreativnosti, ekspertskog poznavanja oblasti ili agilnosti, već da se namire koalicione kvote i zadovoljenja.


Od 2000. godine pa do danas domaći paori su morali ozbiljno da se potrude da bi zapamtili imena i prezimena čak 17 ministara ovog resora. Retko viđena ministarska vrteška od koje se, nema sumnje, mnogima zavrtelo u glavi.

Da ne idemo dalje od poslednja tri ministra ni jedan nije iz agrarne struke. Zbog toga kada su čuli poslednje rešenje spontano je reagovala nezadovoljna grupa poljoprivrednika i traktorima u noći između 30. aprila i 1. maja došla u Beograd pred zgradu Predsedništva. Intervencijom policije brzo su vraćeni kućama.

Sasvim je jasna poruka ovakvog reagovanja. Naprosto, dok se ministri menjaju kao na beskrajnoj traci njihovi problemi se gomilaju i obaraju mnoge planove i ambicije. Dovoljno je navesti da Srbija još uvek  nema srednjoročnu niti dugoročnu strategiju razvoja agrara i da se mnogo toga radi od „dans do sutra“, odnosno po instiktima samih proizvođača.

Nisu oni nikakvi neobavešteni i neuki „seljaci“, već sasvim dobro čuju, vide  i procenjuju ko istinski može i želi da zastupa, brani i unapređuje njihove interese i zahteve.

Ovde nije reč o ničijoj unapred određenoj diskvalifikaciji pre nego što prođe uobičajenih „100 dana“ ministarskog stolovanja. To je, mnogi se slažu, dovolja period da se proceni da li je Srbija, kao pretežno agrarna zemlja, vodila računa da na čelu Ministarstva za poljoprivredu angažuje ministra po „meri“ i značaju ove privredne grane. Do sada tako nešto se retko događalo?!

SAJAM KAO HLADAN OBLOG

Za bistriji um i nešto više optimizma, ideala i kuraži da se ide dalje  kao neka vrsta  hladnog obloga, nesporno će doći jedna od najznaćajnijih regionalnih manifestacija 91. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji će otvoriti vrata od 18. do 23. maja.

Orgnizatori su najavili da će na samu učestvovati  pored predstavnika Srbije i izlagači iz Italije, Turske, Austrije, Mađsrske, Španije, Kine i Slovenije. Što se nas tiče na jednom mestu biće ono najbolje što imamo u agraru…

Neozbiljno je posumnajti da će ovu smotru propustiti novi resorni ministar  kojemu se pruža prilika da se direktno pogleda u oči sa domaćim paorima i čuje njihove zahteve, primedbe, ideje i predloge. Zapravo, od takvim i sličnih dijaloga u mnogome će zavisiti da li će, tokom njegovog mandata, biti iznuđene i nepoželjne buke.

Lično bih rekao i BRUKE, jer svako ignorisanje, nepoštovanje i guranje na ulice nezadovoljnih proizvođača hrane ne zaslužuje bilo koju drugu kvalifikaciju!!!

…  

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica