Prvo znanje pa tek onda imanje

Prvo znanje pa tek onda imanje

Savetovanje poljoprivrednika pod nazivom  – Savremeni pristup transferu znanja u poljoprivredi – održano je 12. juna na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Najviše reči bilo je o inovacijama, industrijskoj revoluciji i digitalizaciji.

Poljoprivredni fakultet u Zemunu - © Agromedia

Jedan od organizatora događaja je Vlade Zarić profesor na Poljoprivrednom fakultetu, koji je poručio da je digitalizacija već stigla i ima veliki uticaj na poljoprivrednu proizvodnju.

„Ako mi ne usvojimo znanje, nećemo moći da da proizvedemo konkuretni proizvod koji ćemo moći da prodamo. Mi moramo da pratimo svetske trendove u digitalizaciji. Drugi poljoprivrednici to već koriste, u Americi se predpostaljva da je potencijal IT sektora iskorišćen 40%, u EU je taj procenat nešto manji, dok mi nismo mnogo odmakli u tom pravcu. To je neka budućnost kojoj se moramo prilagoditi, od primarne proizvodnje do finalnog proizvoda“, ispričao nam je Vlade Zarić.

Određeni broj poljoprivrednika novitete sporije prihvata, a naš sagovornik je istakao da je to osnov za sve one koji se bave komercijalnom proizvodnjom.

„Kao i u svim drugim segmentima vi imate proizvođače koji su spremni na inovacije, koji ih brzo prihvataju i napreduju i imamo neke koji ih prihvataju sporije. Ali to je neminovnost i to će doći do svih koji žele da se bave komercijalnom proizvodnjom“, objašnjava Vlade.

I studenti Poljoprivrednog fakulteta rado učestvuju u organizaciji ovakvog tipa edukacije na fakultetu i imaju svoj stav.

„Danas je poljoprivredna proizvodnja veoma dinamična, tako da je neophodno stalno učiti i unaprediti svoje znanje“, poručuje Aleksandar Anđelković.


Jedino se znanje umnožava kada se deli. Transfer znanja od Poljoprivrednog fakulteta do proizvođača ima za cilj da poveže nauku i struku tako da – zajedničkim snagama podižu nivo domaće proizvodnje.

Sagovornici:

Vlade Zarić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu


Aleksandar Anđelković, student Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica