Novosađanka pravi prirodnu kozmetiku sa ekološkom misijom

Novosađanka pravi prirodnu kozmetiku sa ekološkom misijom

Foto: Tanja Simović

Prirodna kozmetika delotovnorno deluje na telo i um ljudi, jer je i čovek sam deo prirode. Blagodeti ove kozmetike prepoznala je diplomirana farmaceutikina iz Novog Sada koja sa velikom dozom truda i predanosti ručno pravi različite prirodne kozmetičke proizvode.

Da je povratak prirodi imperativ sve većeg broja ljudi potvrđuje njihova velika zainteresovanost za prirodne, ručno rađene proizvode, bilo da je u pitanju ishrana, odevni predmeti ili kozmetika. Kreme, losioni, sapuni, dezodoransi i druga sredstva namenjena za ličnu higijenu i ulepšavanje koji su napravljeni na ovaj način, nude konzumentima sastojke dobijene iz prirode, a pritom odgovaraju na njihove potrebe i želje. Blagodeti ove kozmetike prepoznala je i Novosađanka Tanja Simović koja sa velikom dozom truda i predanosti ručno pravi različite kozmetičke proizvode.

Diplomirana farmaceutkinja iz Novog Sada Tanja Simović počela je sa izradom prirodne kozmetike pre više od tri godine. Pre toga radila je deset godina za jednu farmaceutsku kuću. Danas ona u ponudi ima širok spektar kozmetičkih proizvoda od prirodnih sastojaka, a svoj brend nazvala je „Mon Cacao“.

Od ideje do realizacije

„U tom periodu na predlog moje kozmetičarke poručila sam paket prirodne kozmetike. Pre toga sam je nabavljala isključivo na putovanjima, od Indokine do Meksika gde sam kupovala njihove lokale kreme. To je bilo inicijalno u razmišljanju o izradi prirodne kozmetike, to je nešto što vezano za moju struku, a pruža ogromnu slobodu i kreativnost. Sada mogu reći da je ovaj posao nešto što meni apsolutno prija, kada pravite nešto svojim rukama i još znate za koga onda to prevazilazi okvire proizvoda i prodaje“, priseća se početaka naša sagovornica.

Ideje za svoje proizvode dobija tako što osluškuje šta ženama treba i šta je to, što one žele da uvedu u svoju negu lica i tela. Kako kaže, dosta čita francuske sajtove i tu pronalazi zanimljive ideje i recepture koje modifikuje, a sve više sirovina koje koristi nabavlja upravo iz ove zemlje. Prošle godine je boravak u prestonici Francuske iskoristila za dodatnu edukaciju.

„Glavni epitet moje kozmetike je sveža kozmetika. Izrađujem proizvode baš po opisu osobe koja želi taj proizvod, bira se oblik koji bi ona najradije koristila, odnosno da li je to krema, losion ili maska koji će sadržati sastojke koji su odgovarajući za njen tip i stanje kože. Moja inspiracija je iz dana u dan drugačija, a izbor sirovina povećavam konstatno, tako da to sve utiče da imamo mnoštvo različitosti u proizvodima“, rekla je ova Novosađanka.

Prema njenim rečima, vraćanje prirodi i jednostavnosti je potreba, a ne trend. Uvek savetuje i drži se principa manje je više i trudi se da njeni proizvodi budu isporučeni u što kraćem roku.

Foto: Tanja Simović

Prirodni sastojci – čuvari zdravlja

Za izradu kozmetike koristi nerafinisana biljna ulja i butere, zatim eterična ulja i hidrolate koji se dobijaju kao nusprodukt pri destilaciji i pravljenju etarskih ulja. Tu su ovlaživači kože poput uree, hijaluronska kiselina i aloja.

Kako kaže, u velikoj meri koristi gline i biljne prahove poput matcha praha, moringe, amla i praha hibiskusa, a biljne ekstrakte, gel crvenih algi i tenzide iz kokosa koristi za izradu šampona. Od navedenih sastojaka pravi različite kozmetičke preparate, kreme prema tipu lica, tonike, maske, pilinge, butere za telo, serume na bazi ulja ili aloje i šampone za kosu u čvrstom stanju.


Matcha prah je sastojak koji se od starta nalazi u mojim proizvodima. To je vrsta zelenog čaja čiji se listovi suše i pretvaraju u prah. Odličan je čistač organizma, a postoji podatak da je 137 puta bogatiji antioksidansima od samog zelenog čaja. Koristim ga u maskama za lice koje treba da urade detoks i očiste ga od svega i u buteru za telo“, objašnjava naša sagovornica.

Foto: Tanja Simović

Prirodna kozmetika sa ekološkom misijom

Kako kaže, broj zainteresovanih za prirodnu kozmetiku se sve više povećava iz dana u dan što je veoma ohrabrujuće. Naša sagovornica se u velikoj meri zalaže za brigu o zaštiti životne sredine i trudi se da pruži svoj doprinos istoj.

Ambalaža u Mon Cacao je uglavnom staklena, plastične kutije za butere su 100 posto reciklabilne, a sve više preparata može biti bez ambalaže, za sada su to šamponi u čvrstom obliku, dezodorans pločice i čvrsti buteri. Mnoge dame koje redovno koriste određeni preparat vraćaju mi praznu ambalažu i onda je nadopunjavam. Zaista sam ponosna na sve žene koje se trude da što manje bacaju otpad“, rekla je Tanja Simović.


Fizičar Albert Ajnštajn je jednom prilikom izrekao „Pogledaj duboko u prirodu i onda ćes sve bolje razumeti“. Prirodni sastojci su uvek delotovnorno delovali na telo i um ljudi, jer je i čovek sam deo prirode. Ona razume naše potrebe i želje, odgovara na zahteve organizma. Samim tim i ne čudi velika zainteresovanost kako žena, tako i muškaraca za prirodnu kozmetiku, koja je tesno povezana i sa zaštitom životne sredine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica