Kako da se rešite neželjenih insekata u vašem domu

Kako da se rešite neželjenih insekata u vašem domu

Ovoga puta govorićemo o neželjenim „podstanarima“ – insektima, ali ne u poljoprivredi, već o insektima koji se skrivaju u našim domovima, stanovima, kućama, vikendicama, lokalima, poslovnim ili bilo kojim drugim prostorima koje upotrebljavamo. Gradski život, pored komfora i svih povoljnosti po pitanju mesta stanovanja, ima i lošiju stranu, kada se osvrnemo na problem u vezi sa neželjenim insektima u životnom prostoru.

Bubašvaba - © Foto: Pixabay.com

Bubašvabe (smeđa bubašvaba poznatija kao buba rus), mravi (mali žuti, krilati, obični crni, veliki termiti), paukovi, stenice, stonoge, buve… najčešći su gosti, a ima i mnogih drugih manje poznatih vrsta.

Gde se kriju insekti?

Mogu biti svuda gde postoji izvor hrane za njih ili mesto gde se mogu skrivati i umnožavati

Bubašvabe traže skrivena, mračna, vlažna i topla mesta. Kuhinja, kupatilo, špajz, podrum i slične prostorije su žarišta. Tu se nalazi najveći broj, a druge prostorije, sobe, hodnici i slično manje su interesantni. Električne instalacije, utičnice, kućišta aparata, toplota motora bele tehnike ih veoma privlači.
Stenice, buve, vaši i stonoge preferiraju meke površine, tepihe, nameštaj, dušeke ili bilo koji oblik drvenarije.
Kućni paukovi, svima je poznato, žive gde god mogu da raspletu mreže, na plafonima i skrivenim mestima.
 

Sredstva koja se koriste za dezinsekciju mogu biti insekticidna ili biocidna.

Dezinsekcija se odnosi na suzbijanje insekata, i predstavlja rešenje koje treba primeniti da bi se uklonili neželjeni insekti. Govoreći o načinu suzbijanja insekata, princip je jednostavan i svodi se na aplikaciju različitih oblika insekticidnih sredstava.


Sredstva za dezinsekciju

Sredstva koja se koriste za dezinsekciju mogu biti insekticidna ili biocidna.

  • Insekticidna sredstva za dezinsekciju u zatvorenom prostoru sadrže neki od hemijskih insekticida, a koristite se kao kvalitetna sredstva koja uspešno uništavaju odrasle insekte. U zavisnosti od oblika u kojem se nanose, mogu biti u vidu tečnog koncentrata, tečnog rastvora, čvrste kuglice, paste, praška, gela ili u obliku dimnog isparenja.
  • Biocidna sredstva za dezinsekciju u zatvorenom prostoru se koriste kao sredstva sa manjom koncentracijom aktivne materije, kvalitetna i bezbedna za uništavanje odraslih insekata i nekih larvenih oblika. Po obliku mogu biti: tečni, praškasti, čvrsti ili u formi gela.
     
Pauk - © Foto: Miha Ambrož

 

Kako primeniti dezinsekciono sredstvo

Ukoliko primetimo da u objektu ima nekoliko insekata, ili je namera da se preventivno uradi zaštita od mogućeg nastanjivanja insekata, potrebno je uraditi postavljanje čvrstih sredstava: kuglice, pasta, prašak, gel ili eventualno odraditi prskanje rastvorom zaštitnog sredstva. Na ovaj način prisutni insekti će biti uklonjeni, a mesto tokom dužeg perioda zaštićeno, ukoliko se pojave novi insekti.
 

Mrav - © Foto: www.Pixabay.com


Ako se svakodnevno javlja veliki broj insekata u jednoj ili više prostorija, onda je rešenje da se odradi prskanje tečnim sredstvom za suzbijanje insekata sa ponavljanjem za dve nedelje. Uz to, potrebno je postaviti i sredstvo u čvrstom stanju da bi se efekat suzbijanja produžio. Ovime se postiže uspešno trenutno i produženo delovanje.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica