Ako su vam tartufi skupi, CENA OVIH GLJIVA će vas oboriti s nogu, a sakupljaju ih DECA

Ako su vam tartufi skupi, CENA OVIH GLJIVA će vas oboriti s nogu, a sakupljaju ih DECA

Ako ste mislili da su tartufi skupi, prevarili ste se. Cena najskuplje gljive na svetu je 50.000 dolara. 

Pečurke

Pečurke koje svakodnevno koristimo u ishrani koštaju oko 4 dolara, šitaki pečurke koštaju oko duplo više, a crni tartufi koštaju 800 dolara. Ali to nije ništa u poređenju sa retkom azijskom gljivom koja se prodaje za 50.000 dolara.

Pečurka zvana ,, GUSENICA”, koja je može naći širom Azije poznatija je po tibetanskom izrazu, yartsa gunbu, što znači „letnja trava, zimski crv“.

Plodno telo  gljive raste iznad zemlje u proleće ili rano leto kada je širenje spora lakše. Telo raste iz glave nekadašnje gusenice (tehnički to je larva), koja bi inače prezimila zakopana duboko u travu ili neke druge višegodišnje biljke.

Larva, ako je ne preuzme kordiceps, prerasta  u malog belog moljca. U suprotnom ostaje ova gljiva koja je najvrednija stvar na Tibetu.

Možda zvuči odvratno, ali ova mumificirana gusenica male veličine najskuplja je gljiva na svetu.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, smatra se da ima odličan balans jina i janga jer se smatra da se sastoji i od životinje i od biljke.  Međutim, niko do sada nije uspeo da odgaji gljivicu inficiranjem kultivisanih gusenica.

Veoma cenjena u medinici

Upotreba gljive gusenice u narodnoj medicini potiče iz Tibeta i Nepala. Do sada najstariji poznati tekst koji dokumentuje njegovu upotrebu u medicini napisan je krajem 15. veka, gde se opisuje njegova upotreba kao afrodizijaka.


Gljiva-gusenica se ručno sakuplja za medicinsku upotrebu. Mnoge porodice organizovano sakupljaju ove gljive na Tibetu i u Nepalu. Deca su dobrodošli pomagači u pronalaženju malih gljiva.

Često im je vid bolji i niži su, pa su bliže su zemlji. Osim toga odrasli obično sakupljaju i mogu da ostave po strani ono što sakupe, a deca  ne čuvaju svoje nalaze. Prihodi od sakupljanja ovih pečuraka su previše važna za porodice.

Cena gljiva gusenica

U ruralnom Tibetu, sakupljanje ove gljive je postao najvažniji izvor prihoda za mnoge porodice. Prihod od ovih gljiva je učestovao sa 40% godišnjeg prihoda od lokalnih domaćinstava i 8,5% BDP-u u 2004. godini. Cene su kontinuirano rasle, posebno od kasnih 1990-ih.


U 2008. godini, jedan kilogram se trgovao za 3.000 američkih dolara (najniži kvalitet), a do preko 18.000 američkih dolara nnajbolji kvalitet, odnosno najveće larve. Godišnja proizvodnja na Tibetanskoj visoravni procenjena je 2009. na 80–175 tona. Proizvodnja himalajske giljve možda ne prelazi nekoliko tona.

Godine 2004. vrednost kilograma gusenica procenjena je na 30.000 do 60.000 nepalskih rupija u Nepalu, a oko 100.000 rupija u Indiji. U 2011. godini vrednost kilograma gusenica procenjena je na 350.000 do 450.000 nepalskih rupija u Nepalu.


U članku objavljeno na sajtu BBC-a iz 2012. godine navodi se da je u selima severne Indije jedna gljiva vredna 150 rupija (oko 2 funti ili 3 dolara), što je više od dnevne plate fizičkog radnika. U 2012. gljiva gusenica vrhunskog kvaliteta dostigla je maloprodajnu cenu od 50.000 dolara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica