BEZ KONKURENCIJE – Nijedan SUNCOKRET u ataru nije ovako visok!

BEZ KONKURENCIJE – Nijedan SUNCOKRET u ataru nije ovako visok!

Kristian Todorov iz Banatskog Novog Sela na skoro 60 hektara proizvodi kukuruz, pšenicu i suncokret. Mikrobiološke preparate iz kompanije Biofor System koristi već nekih 5 godina. Prvi prepreparat koji je Kristian koristio bio je Biognezdo.

“Krenuli smo sa tretiranjem semena sa prepratom Biognezdo zbog bolje klijavosti i nicanja semena. A zatim smo iste iste godine krenuli odmah i sa Biofor Aktivom na kukuruzu i suncokretu. Ta godina je bila jako loša za nicanje pšenice i jako je kasno nikla i radili smo je čim je moglo, početkom februara”, kaže ovaj ratar.

Veoma su zadovoljni napretkom biljaka i poboljšanjem zemljišta. Zemljište je postalo rasteresito i sa dosta humusa u njemu, što pokazuju i gliste kojih nema u zemljištima koja su zbijena, i sa malim procentom humusa. Kada zemljište ima više humusa, samim tim je i proizvodnja bolja, odnosno dolazi do ostvarivanja većih prinosa po jedinici površine. Kristian i proizvođači koji su koristili ove preparate na osnovu ogleda zaključili su da su prinosi znatno veći.

Visoki prinosi po hektaru su još jedan veliki rzalog zašto se naši ratari odlučuju da koriste ove preparate iz kompnaije Biofor System. Ali pored prinosa postoji još nekoliko očiglednih razlika između parcela na kojima su korišćeni preparati kompanije Biofor System i gde nisu.

“Za početak smo videli razliku u oranju. Testirali smo deo zemljišta na kome se koristio preparat i deo zemljišta na kome se nije koristio. Na delovima gde smo koristili preparat, zemljište je rastresitije, lepi se na daske, na raonike, i mnogo je veći kvalitet zemljišta. Kako smo imali vrlo malu količinu kiše, u zagrtanju i špartanju smo videli, da tamo gde jeste palo kiše zemlja se mnogo više lepila za raonike i zagrtače”, kaže Kristian.

čovek u usevu suncokreta

Nakon svih ovih godina korišćenja Biofor preparata u godinama kada postoji očigledan deficit padavina i nedostatak vlage u zemljištu, kvalitet zemljišta i prinosi zemljišta su očigledni ističe naš proizvođač.

Naša ekipa se provozala atarom sa našim domaćinom Kristianom i moglo se zaključiti da nijedan suncokret nije bio ovako visok.

“Pa sigurno da smo došli mesec dana kasnije bio bi još bolji, ali s obzirom da je današnji datum jako je dobar, zaprepašćujuće dobar. I moja kalkulacije je ta da na uloženi dinar, dobijemo 2, a nekad i 3 dinara. A to je jako dobra matematika”, zaključio je Krstian.

Osim kvalitetnih proizvoda naš domaćin jako je ponosan na saradnju sa ovom kompanijom i pre svega na njihovu stručnu podršku koju im pružaju iz dana u dan.

“Imamo neku vrstu partnerskog, i više od toga, porodičnog odnosa sa kompanijom Biofor. Bez ikakvog razmišljanja po onome što se može videti na njivama gde je rađeno sa ovim preparatima, kvalitet i prinos su odlični. Mi smo zadovoljni saradnjom a i veliki broj mojih prijatelja počeo je da koristi njihove preparate”, kaže Kristian.

Biofor System

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica