Ove biljke morate saditi zajedno, one savršeno sarađuju u bašti

Ove biljke morate saditi zajedno, one savršeno sarađuju u bašti

Poljoprivrednici u organskoj proizvodnji znaju da sadnja različitih biljka čini njihovu baštu lepšom i zdravijom. Mnogi veruju da zajedničkom sadnjom nekih biljaka mogu da se stvore uslovi u kojima će te biljke pomagati jedna drugoj prilikom razvoja.

Ove biljke međusobno sarađuju u bašti - © Agromedia

Poljoprivredni stručnjaci koji su proučavali proces zajedničke sadnje biljaka potvrdili su da neke biljne vrste, ako se sade zajedno, mogu da ostvare bolje rezultate. Mogli ste da pročitate koje biljne vrste nikada ne biste smeli saditi zajedno, a ovog puta vam dajemo savete koje biljke morate saditi jednu uz drugu, jer one savršeno sarađuju u bašti.

Ruže + beli luk

Baštovani već dugi niz godina uspešno sade beli luk i ruže zajedno. Ključ uspeha ove kombinacije je u tome što beli luk odbija insekte ili štetočine koje napadaju ruže. Pored toga, beli ili ljubičasti cvetovi luka izgledaće odlično u kombinaciji sa šarenim cvetovima ruže.

Beli luk odbija insekte i štetočine koji napadaju ruže - © Pixabay

Dinje + kadifa

Određene sorte kadife utiču na smanjenje nematoda koje napadaju koren dinje. Ovo cveće ima jednako efektivno dejstvo na suzbijanje štetočina kao i neki hemijski preparati.

Paradajz + kupus


Miris paradajza je odbojan
za kupusne moljce čije gusenice prave velike rupe na listovima kupusa.

Kupus je biljka koja može odlično da sarađuje i sa paradajzom i s mirođijom - © Agromedia

Kupus + mirođija


Mirođija je odličan partner
 mnogim biljkama iz porodice kupusnjača, kao što su brokoli i prokelj. Mirođija privlači sićušne mušice koje su dobre za suzbijanje crva koji napadaju kupusnjače.


Kukuruz + pasulj

Pasulj privlači insekte koji se hrane drugim insektima, a koji žive na kukuruzu. Takođe, loza pasulja penje se uz stabljiku kukuruza i tako dolazi do svetlosti.

Loza pasulja penje se uz stabljiku kukuruza - © Pixabay

Rotkvice + spanać


Ukoliko sadite rotkvicu sa spanaćem
, ona će odvući insekte koji napadaju listove spanaća. Štetu koju insekti nanose listovima rotkve ne sprečava rast korena ispod zemlje.


Pogledajte koje još biljke možete saditi zajedno, jer savršeno sarađuju:

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica