Zbog nedostatka mehanizacije zasad jabuka zamenio kupinama

Zbog nedostatka mehanizacije zasad jabuka zamenio kupinama

Voćarstvo zahteva velika ulaganja, a prinosi i plasman su uvek neizvesni. Uz to, nepovoljni vremenski uslovi mogu i prinos i prihod dodatno da umanje. U selima u Posavini, dosta je voćara, ali su retki oni koji su se odlučili na proizvodnju kupina. Aca Marjanović iz sela Ušće jedan je od takvih proizvođača.
 

Kupine - © Foto: Mirjana Stepić

Domaćini iz sela Ušće u Posavini pretežno se bave ratarstvom i stočarstvom, ali je Ušće i selo sa dosta voćara i povrtara. Iako je u njihovim voćnjacima najviše zastupljena jabuka, gaje se i druge voćne vrste, te je tako domaćin iz ovog sela, gospodin Aca Marjanović, podigao umesto jabuka zasad kupine. Na ovu proizvodnju, kako sam kaže, odlučio se zbog nedostatka mehanizacije.

S obzirom na to da nemam traktor i ostale priključne mehanizacije, a imam nešto zemlje, najlakša i najbrža obrada za mene su bile kupine, mada je to u selima na području naše opštine novina. Kasnio sam sa prinosima zbog poplave koju sam imao, tako da potpun, pravi rod očekujem tek dogodine“, kaže Aca Marjanović.
 

Nisu lohnes kupine mnogo zahtevne, sazrevaju već početkom jula, a plod im je otporan i na rane mrazeve, ali oko njih ima svakako dosta rada i ulaganja. 

Svaka nova proizvodnja traži i novo znanje. Kupina voli severne položaje i vlažna, ali propustljiva zemljišta. Zemljište na imanju Marjanovića dobro je nađubreno i pripremljeno pre sadnje.
 

Kupine - © Agromedia

Već dugo godina koristim stručnu literaturu koju proučavam. Nisu ove lohnes kupine mnogo zahtevne, sazrevaju već početkom jula, a plod im je otporan i na rane mrazeve, ali oko njih ima svakako dosta rada i ulaganja. Ukupno imam oko 700 sadnica kupina na oko 50 ari placa. Postavio sam žice, špalire, sistem kap po kap za zalivanje, još uvek to nije pravo jer je za njihovu eksploataciju potrebno najmanje deset do petnaest godina“, ističe naš domaćin.


Ove kupine su zasađene u proleće 2013. godine, zasad je zdrav i bujan, ali u njemu još ima dosta posla. Aca Marjanović se nada da će ovo biti rentabilna proizvodnja, pa ako bude tako, zasad će se širiti. Bujan žbun kupine u punom rodu može da pruži prinos od 4-5 kg, a prinos po hektaru iznosi do 20-30 tona. Plasman ipak nije unapred obezbeđen, a cene prethodnih godina mnogo su oscilirale.
 

Kupine - © Foto: Mirjana Stepić

Prošle godine je cena bila dobra – evro i nešto se moglo dobiti po kilogramu kupina. Ranijih godina cena nije bila nikakva, ljudi nisu mogli da prodaju, pa su i gasili zasade. Ja se nadam da će ove godine biti drugačije, i da će biti potrebe za kupinama na tržištu. Svoje kupine uglavnom prodajem na malo ili na kvantaškoj pijaci, uz drugo voće, ali potražnja za njima u poslednjih godinu dana je sve veća”, zaključuje Aca Marjanović.


Pored zasada kupina, gospodin Aca ima i mali šljivik koji se prostire na oko desetak ari njegovog placa. Ove godine šljive su dobro ponele, pa će sigurno biti i dobre rakije ove jeseni.Autorka fotografija: Mirjana Stepić

Sagovornik:
Aca Marjanović, selo Ušće, nadomak Obrenovca

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica