Zašto Rača Kragujevačka hoće da postane voćarski kraj?

Zašto Rača Kragujevačka hoće da postane voćarski kraj?

Lokalne vlasti u Rači Kragujevačkoj ponovo su aktivirale Fond za poljoprivredu i u poslednjih šest meseci izdvojile 30 miliona dinara za subvencije. Ova opština procentualno izdvaja 12 odsto ukupnog budžeta za poljoprivredu, što je najveći prosek u Srbiji, veći čak i od republičkog. Njihov cilj je da zaustave odliv stanovništva iz ove nerazvijene opštine, u kojoj većina živi na selu. Jedan od načina je da podstaknu mlade da zasade voćnjake.
 

Jabuke - © Foto: Biljana Nenković

 

Opština subvencioniše poljoprivrednicima u stoprocentnom iznosu zasade voća, plasteničku proizvodnju i pčelarstvo. Prvo veštačko osemenjavanje krava je besplatno, a pokušaće da poprave genetski materijal u ovčarstvu i svinjarstvu. Posle 20 godina biće reaktivirana matična služba za stočarstvo. Za poljoprivredu je ukupno izdvojeno 30 miliona dinara.
 

Ulaz u Raču - © Foto: Biljana Nenković

To je procentualno najveći budžet za agrar u celoj Srbiji. Nemoguće je da kroz industrijalizaciju postignemo neki napredak, jer smo ruralno područje. Plan je da se podigne što više voćnjaka zbog konfiguracije terena i povoljne klime. Napravili smo anketu među poljoprivrednicima da bismo videli gde vredi ulagati na osnovu njihovog iskustva. Tako smo došli do toga da potpuno subvencionišemo sadnice dunje, trešnje i višnje“, kaže Aleksandar Senić iz opštine Rača.
 

Opština Rača subvencioniše poljoprivrednicima u stoprocentnom iznosu zasade voća, plasteničku proizvodnju i pčelarstvo.

Blizu 80% stanovništva opštine Rača živi na selu. Područje je brdovito sa osunčanim pobrežjima. I ranije je bilo voćnjaka, ali ove godine nikli su potpuno novi zasadi. Radiša Pavlović iz sela Sepce podigao je više od hektara dunje, a sledeće godine planira još toliko i još zasad višnje. On se ranije bavio stočarstvom, ali je zbog turbulentnog stanja na tržištu odlučio da isprazni štale i pređe na voće. „Nadam se da ću bolje proći sa voćem, nego sa mlekom“, kaže Pavlović.
 


Voće - © Foto: Biljana Nenković

Da bi konkurisali za subvencije iz lokalne kase, voćari su u obavezi da obave pripremu, đubrenje i obradu parcele, dok sadni materijal dobijaju besplatno.
 


Plan je da se podigne što više voćnjaka zbog konfiguracije terena i povoljne klime.

Zemlju sam pripremio za sadnice višnje sorte Oblačinska, a za to ću od opštine dobiti 200.000 dinara. To je velika ušteda za mene i pitanje je da li bih to mogao sam da finansiram“, kaže Goran Milojević, voćar iz Popovića.


Nenad Savković, predsednik opštine, kaže da je poljoprivreda sada u vrhu prioriteta kako bi zaustavili odliv stanovništva i zadržali mlade ljude na selu.
 

Panorama Rače - © Foto: Biljana Nenković

U opštini imamo mahom mala poljoprivredna domaćinstva, sa oko pet do deset hektara zemlje. Mnogo mladih je otišlo ili razmišlja da ode, jer nemaju dovoljno kapitala da započnu bilo šta. Nerealno ih je samo moliti da ostanu, treba im ponuditi i razlog, a to je svakako mogućnost da imaju od čega da žive. Na nama je da im napravimo puteve i dobru infrastrukturu, ali oni od toga neće imati nikakve koristi ako nemaju sigurnu egzistenciju“, kaže Nenad Savković, predsednik opštine Rača.
 

Trešnje - © Foto: Biljana Nenković

U okolini Rače ima 16 sela. Opština se uglavnom oslanja na poljoprivrednu proizvodnju. U varošici ima samo fabrika „Jura“ koja zapošljava 600 radnika.

Sagovornici:
Aleksandar Senić, opština Rača
Radiša Pavlović, poljoprivrednik iz Sepaca
Goran Milojević, voćar iz Popovića
Nenad Savković, predsednik opštine Rača

Foto: Biljana Nenković

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica