Zaštita dunje od jabukinog i breskvinog smotavca

Srbija sa 13.000 tona godišnje najveći je proizvođač dunja u Evropi, odmah posle Španije. Dunja se u Srbiji proizvodi na oko 1.600 hektara, a najveći proizvođači su u okolini Blaca, Aleksandrovca i Kralјeva.
 

Dunja - © Foto: Biljana Nenković

 

U kraljevačkoj opštini celo selo Tavnik se bavi proizvodnjom dunje u kojoj ima preko 60.000 stabala ove voćke, a neprestano niču novi zasadi. S prvim danima proleća odgajivači dunja u ovom selu već razmišljaju o zaštiti, jer dunja nije pošteđena bolesti. Iako važi za jednu od otpornijih voćnih vrsta, nije je lako sačuvati od bolesti i štetočina.

Tavnik – prestonica srpske dunje!

Po programu zaštite u svim fazama konstantno je pod opasnošću od dobijanja crne pegavosti lišća. Ali dunje prvo treba odbraniti u fazi bubrenja pupoljaka. Tada joj preti bakterizona plamenjača. U fazi ružičastog pupoljka i cvetanja treba je sačuvati od monilije cveta i grana, dok u fazi precvetavanja treba obratiti pažnju i na pepelnicu. U trećem tretmanu posle cvetanja sledi zaštita od lisne vaši i smotavca jabuke i breskve.
 

Zasad dunja - © Foto: Biljana Nedić

Baš taj smotavac koji napada dunju izaziva onaj neželjeni efekat kada rasečete dunju, a u njoj nađete „braonkaste mrvice“. Ako je u pitanju breskvin smotovac, već u maju pa sve do polovine juna treba obaviti prvu, a potom i drugu zaštitu po preporuci nadležnih agronoma. Ova štetočina napada plodove dunje tokom celog leta do pozne jeseni, izazivajući crvljivost i otpadanje plodova. U mesu ploda može se naći i po desetak gusenica koji, za razliku od jabukinog smotovca, ne ulaze u semenu kućicu.
 

U trećem tretmanu posle cvetanja sledi zaštita od lisne vaši i smotavca jabuke i breskve.

S druge strane, jabukin smotovac napada plodove dunje i izaziva crvljivost u predelu semene kućice. Kroz otvore prodire i širi se monilija, a krajnji rezultat je truo plod. Smotovac se javlja u dve generacije – prva krajem maja i početkom juna, a druga polovinom jula i početkom avgusta. Najefikasniji način borbe protiv ove štetočine je prskanje dunje preparatima kojim se uništavaju gusenice pre nego što se ubuše u plod.

Kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš od dunja

 

Dunja - © Foto: www.pixabay.com

Proizvođači dunja, pogotovu oni koji imaju mlade zasade, moraju da obrate pažnju i na zelenu lisnu vaš jer ona napada uglavnom mlada stabla dunje. Javljaju se svake godine u brojnim kolonijama. Vaši izvlače sokove iz lišća i mladara i prouzrokuju kovrdžanje lišća. Istovremeno mladari prestaju da rastu. Zelene lisne vaši prezimljavaju u vidu jaja. U rano proleće, s prvim pupoljcima, ispile mlade vaši, koje napadaju tek izbile listiće, sisajući sokove. U toku vegetacije razviju od 8 do 10 generacija. Postoje krilate i bez krila lisne vaši. Krilate vaši preleću na druga stabla i šire zarazu.

Foto: Biljana Nenković

Komentari