Kako se sadi malina? – Ove biljke NIKAKO nemojte saditi pored nje

Kako se sadi malina? – Ove biljke NIKAKO nemojte saditi pored nje

Kada se sadi malina? Da li je za njene plodove povoljnija prolećna ili jesenja sadnja? A da li se sa njenim odgajivanje može početi tek u kasno proleće? Evo koje zablude su najćešće kod naših voćara.

Maline i kupine

Kada se sadi malina?

Zabluda:

Iako znaju da je malina veoma delikatna voćka mnogi smatraju da je prolećna sadnja idealna za podizanje zasada ove kulture.  Takođe, pored toga čak i ukoliko zakasne sa sadnjom misle da neće biti prevelike štete. Pa tako često ova voćka svoje izdanke pokazuje tek preko leta, jer je posađena kasno u proleće.

Istina:

Međutim, stručnjaci iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe kažu da je kao i kod svih drugih voćnih vrsta jesenja sadnja daleko bolja od prolećne, kao i da sadnja maline u kasno proleće može biti nepovoljna jer se uvećavaju pupoljci na korenu, iz kojih će izbiti izdanci, pa prilikom sadnje dolazi do njihovog brojnijeg očenjavanja.

Pored toga, sve manje vlage u zemljištu i kasni prolećni topli vetrovi, koji isušuju žilice, mogu biti najčešći uzroci lošeg prijema sadnica. Sadnja u suviše vlažno tlo dovodi do toga da se zemljište oko sadnice stvrdne u jaku pokoricu, koja ne dozvoljava da se izdanci iz podzemnog pupoljka probiju na površinu. A sadnica maline se primi tek kada izbiju izdanci iz podzemnih pupoljaka.

Razmak u sadnji maline

Posadite sadnice maline na udaljenosti od 45 cm, sa 1,8 m između redova, u vlažno, ali dobro drenirano, plodno tlo. Otvoreno, sunčano mesto je najbolje. Dobro zalijte. Zavežite letnje plodove dok rastu, odsecajući slabe stabljike (vrstama sa jesenjim plodovima nije potrebna podrška).

Dobro zalijte biljke tokom sušnih perioda. Berite maline kako i kada sazre. Odsecite štapove sa jesenjim plodovima nakon plodonošenja i odrežite stare štapove letnjih sorti, ostavljajući nove štapove za rod sledeće godine.


Maline u gajbici

Šta saditi pored maline?

Ove biljke možete saditi pored maline

Maline se sade u rano proleće, kada je zemlja dovoljno zagrejana da može biti obradiva. U zavisnosti od sorte i regiona, sezona rasta maline može trajati do jeseni.

  • Biljke iz porodice kao što su beli luka, praziluk i crni luk, deluju kao prirodni insekticid za biljke maline, odbijajući bube svojim aromama.
  • Repa služi kao zamka smrdibubu koja prvenstveno cilja na kupusnjače kao što su brokoli, keleraba i karfiol, ali takođe voli i maline.
  • Kao i kod borovnice, prethodno uzgajanje pokrovnih useva kao što su trava i žitarice na mestu sadnje je odličan način da se đubri zemljište i otvori put uspešnim grmovima maline

Biljke koje ne treba saditi pored maline

Maline ne treba saditi uz  patlidžn, krompir ili paradajz, jer su posebno podložne plamenjači i zelenom uvenuću. Izbegavajte sadnju maline u blizini sličnih useva kao što su borovnice, kupine ili ogrozd kako biste sprečili prenos gljivičnih bolesti koje se prenose iz zemlje.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica