VIDEO SAVETI: Limun možete gajiti i na terasi

VIDEO SAVETI: Limun možete gajiti i na terasi

Limun je mediteranska biljna vrsta lepih cvetova i nadasve korisnih i ukusnih plodova. Može se gajiti u saksiji, na terasi, u bašti… Ako želite da i vama limun ulepša prostor ili bude nadohvat ruke za limunadu u vrelim letnjim danima, naučite od diplomiranog inženjera Vladimira Milutinovića kako se gaji.
 

Limun možete gajiti i na terasi - © Pixabay

Citrusi su oduvek bili omiljeni kao gajena vrsta u kućnim uslovima za dvorišta, terase i slična mesta. Postojali su čitavi zasadi citrusa gde su ljudi svoje bašte u potpunosti podredili tome da ih gaje samo kao vrste iz mediteranskih delova, odnosno kao takozvane oranžerije. Vrste koje su gajene u bašti držane su tokom cele godine napolju u saksijama.

Limun ne voli zimu

Međutim, kao što znamo, za limun je potrebno da se unosi tokom zime, odnosno kada nastupi hladno vreme, on se unosi u prostorije u kojima je temperatura iznad nule, jer ne može da izdrži mraz.

Limun se mora gajiti na mestu sa dovoljno sunca. U zavisnosti od veličine biljke, potrebno je da postoji i odgovarajuća veličina saksije u kojoj će biti posađena.

SAVETI: Kako da gajite citruse

Čak ni zaštita biljke uz pomoću različitih vrsta prigodnih materijala i asura neće pomoći jer limun može da prezimi maksimalno na temperaturi oko nule, a nakon toga biljka gubi kondiciju, gubi deo lišća i ne može se povratiti.

Različite vrste limuna

Najčešće gajeni citrus jeste limun. Postoje različiti varijeteti limuna koji se kod nas gaje. Recimo vilafranc, majer, limun mesečar… To su vrste koje obilno plodonose kod nas.

VIDEO VODIČ: Kivi je veoma lak za gajenje


Biljka limuna - ©Agromedia

Poznato je da limun cveta tokom cele godine. To znači da će u proleće pa sve do kraja leta biljka formirati obilje cvetova iz kojih će nastati začeci plodova. Biljka limun mora se gajiti na mestu sa dovoljno sunca. U zavisnosti od veličine biljke, potrebno je da postoji i odgovarajuća veličina saksije u kojoj će biti posađena.


Gajenje limuna

Ukoliko se odlučimo za gajenje ove biljke, moramo biti sigurni da je kalemljena, inače nećemo imati nikakav plod od nje. Kalemljeni limun se treba presađivati bar svake druge godine u saksiju koja je za nijansu odnosno za dva do tri centimetra veća od saksije u kojoj je biljka bila.


Limun je potrebno barem jednom ili dva puta godišnje prihraniti, odnosno mora se dodati jedan sloj zemlje od 1-2 cm koji će na taj način čuvati koren i obezbediti da biljka bude uspešna.

Limun zahteva specifičan oblik zemljišta, odnosno humusa, u kojem će rasti. Potrebno je da humus sadrži dozu kalcijuma, koji će omogućiti pravilan rast i razvoj biljke, formiranje listova, cvetova, a nakon toga i plodova.

Prilikom odabira supstrata za sađenje biljke, imate mogućnost da kupite gotovu zemlju koju ćete samo dodati prilikom presađivanja ili sađenja biljke ili možete sami napraviti smesu u kojoj ima krečnog peska, zemlje, gnojiva, stajskog đubriva, treseta i drugih različitih elemenata.

Saveti stručnjaka: Najzanimljivija pitanja

Kada se biljka presađuje, potrebno je imati u vidu da limun ima izuzetno jak žiličast koren koji se formira tako da na samoj površini biljka ima obilje korenčića koji izlaze na gornju stranu i na taj način crpe i ono malo vlage koju biljka ima. Zato je potrebno limun barem jednom ili dva puta godišnje prihraniti, odnosno mora se dodati jedan sloj zemlje od 1-2 cm koji će na taj način čuvati koren i obezbediti da biljka bude uspešna.

Kako da limun dobro raste i rađa

Prilikom gajenja limuna potrebno je koristiti i određena sredstva koja će pomoći biljci da nastavi da raste i da se formira u potpunosti kako bi imala sve elemente za kvalitetan izgled. Razlika između kvalitetne i manje kvalitetne biljke jeste nedostatak listova, nedostatak cvetova, neformiranje plodova ili pak nekada potpuno sušenje biljke.

Pravilno gajenje limuna podrazumeva odabir specifičnog đubriva, odnosno tečnog đubriva koje se koristi za prihranu, a koje se po preporuci proizvođača može dodavati dva ili tri puta mesečno, razređivanjem u vodi, zalivanjem biljke ili prskanjem preko listova.

Dipl. inž. Vladimir Milutinović objašnjava kako se gaji limun - ©Agromedia

Orezivanje limuna

Takva biljka će zasigurno imati lepe cvetove i formirati plodove. Prilikom uspešnog gajenja limuna neophodno je biljku znati orezati. Biljka limuna nema zvanično vreme orezivanja kao što druge voćne vrste imaju.

Potrebno je da se limunu u proleće, prilikom iznošenja biljke iz kuće sa prvim toplim danima (krajem aprila, početkom maja), odrežu neke od grana kako bi se omogućilo da biljka dobije novu zelenu masu. Nije potrebno suviše je orezati, možda nekih 10-20%.

Kada se limun iznosi na sunce?

Prilikom gajenja limuna, pored rezidbe, neophodno je znati da je biljku potrebno izneti u proleće, odnosno krajem aprila, početkom maja, kada je vreme postalo dovoljno toplo da ne postoji opasnost od nekog kasnog prolećnog mraza. Biljka limuna je gajena u zatvorenom prostoru gde nije bilo veliko sunce – zato je potrebno izneti je na terasu, na mesto na kojem nema nekog preterano velikog sunca da ne bi došlo do propadanja listova koji su se formirali u toku zime.

Isplativ hobi: Gajenje specifičnog voća i ukrasnog drveća

Takva biljka izgubi veći deo biljne mase i na taj način može doći čak i do uvenuća biljke. Limun bi po iznošenju trebalo da bude na terasi u nekom delu gde je polusenovito, odnosno gde nema direktnog sunca, a postepeno, kako vreme prolazi, izneti ga da već u maju ili junu mesecu bude na direktnom suncu.

Pravilnom i redovnom rezidbom postižemo to da progustimo biljku. Izbojke koji su se formirali u dužini od 10 do 20 cm potrebno je samo za 3 do 4 lista skratiti. Tada će biljka formirati nove listove i grane. Cvetova koji su formirani na samoj biljci biće u obilju.

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica